Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Trenger å optimalisere behandling mot gjellesykdom

Forskere har undersøkt potensialet til peredikksyre som alternativ behandling mot amøbegjellesykdom (AGD) hos oppdrettslaks i sjø. De innledende undersøkelsene var lovende.

Norske oppvaskvaner gir god kjøkkenhygiene

Når det kommer til oppvasken bruker nordmenn som oftest oppvaskbørster, og fra et hygiene-perspektiv er det et mye bedre valg enn å bruke kjøkkensvamper. Svampene som brukes i mange andre europeiske land kan samle opp og i noen tilfeller gi vekst av sykdomsfremkallende bakterier.

Har samlet tusenvis av bakterier: Gull verd i kampen mot utfordrende matbakterier

I et ganske spesielt «skattkammer» i Nofima, har forskerne Birgitte Moen og Even Heir tilgang til en stammesamling med tusenvis av bakterier fra flere tiår. Det gjør det mulig å kunne følge med utviklingen av matbakterier.

Spill online, og unngå matforgiftning

Har du noen gang blitt syk av mat du har spist? Det skjer 23 millioner ganger hvert år i Europa. Forskere har undersøkt hva som skal til for å unngå at folk blir syke av maten de tilbereder og spiser hjemme. Et online-matlagingsspill hadde positiv effekt både på bevissthet og adferd.

Lønnsom torskeoppdrett krever høye salgspriser

Det kan koste mellom 40 og 43 kroner per kilo rund vekt å oppdrette en torsk til slaktevekt. Er det mulig å få lønnsomhet i torskeoppdrett med slike produksjonskostnader?

Fisketurisme gir grunnlag for 410 årsverk i Troms og Finnmark

En ny rapport fra Nofima viser at fisketurisme gir grunnlag for 410 årsverk og en verdiskaping på 250 millioner kroner i Troms og Finnmark.

Lite lakselus i lukkede sjøanlegg

At det er lite lakselus i lukkede oppdrettsanlegg i sjø, er det fremste argumentet for at anleggene har en framtid, mener fiskehelseprofessor ved Universitetet i Bergen, Are Nylund. Han gir to råd til oppdrettsnæringen for at de skal lykkes med å holde laksen frisk i slike anlegg.

Sjømatnæringen vokser i Troms og Finnmark

Fra 2003 til 2020 har fangstverdien i fiskerinæringen økt fra 1,6 til 5,2 milliarder kroner. Det er spesielt etter 2013 økningen har kommet. Oppdrettsnæringen har på sin side omsatt for mellom 13,5 og 15,5 milliarder årlig i Troms og Finnmark de siste fem årene.

Dette vet forskerne om jod i tang og tare

Tang og tare kan inneholde mye jod. Men hvor mye blir tatt opp i kroppen vår? Og hvor mye forsvinner når det tilberedes som mat? Det ville forskere finne ut av.

Kokkene ønsker å servere den gode historien sammen med oppdrettstorsken

Kjøkkensjefer i Tromsø vender tommelen opp for kvalitet og smak på oppdrettstorsk. Men de vil heller servere vill torsk i restaurantene sine.

Forrige 1 … 12 13 14 15 16 17 18 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie