Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Kveis i fisk kan oppdages med ny teknologi

En ekkel, liten, hvit mark er det siste du ønsker å finne på middagstallerkenen din. Nå er teknologien på plass som gjør av kveis i fiskefilet kan avdekkes og sorteres vekk før den havner på middagsbordet.

Kjemien i perfekte jordbær er nøkkelen når roboter skal lære seg å plukke dem

Den norske jordbærsesongen er i gang. Foreløpig plukkes alle bær for hånd, men om noen år vil kanskje roboter gjøre jobben. Nofima-forskere er i gang med å utvikle sensorer som kan måle smak.

Bedøvelse med iskald lake har potensial

Forsøk med fisk som ble utsatt for saltlake på minus 18 grader, tyder på at metoden har potensial som bedøvelse, men kanskje først og fremst for andre arter enn laks.

Trenger å optimalisere behandling mot gjellesykdom

Forskere har undersøkt potensialet til peredikksyre som alternativ behandling mot amøbegjellesykdom (AGD) hos oppdrettslaks i sjø. De innledende undersøkelsene var lovende.

Norske oppvaskvaner gir god kjøkkenhygiene

Når det kommer til oppvasken bruker nordmenn som oftest oppvaskbørster, og fra et hygiene-perspektiv er det et mye bedre valg enn å bruke kjøkkensvamper. Svampene som brukes i mange andre europeiske land kan samle opp og i noen tilfeller gi vekst av sykdomsfremkallende bakterier.

Har samlet tusenvis av bakterier: Gull verd i kampen mot utfordrende matbakterier

I et ganske spesielt «skattkammer» i Nofima, har forskerne Birgitte Moen og Even Heir tilgang til en stammesamling med tusenvis av bakterier fra flere tiår. Det gjør det mulig å kunne følge med utviklingen av matbakterier.

Spill online, og unngå matforgiftning

Har du noen gang blitt syk av mat du har spist? Det skjer 23 millioner ganger hvert år i Europa. Forskere har undersøkt hva som skal til for å unngå at folk blir syke av maten de tilbereder og spiser hjemme. Et online-matlagingsspill hadde positiv effekt både på bevissthet og adferd.

Lønnsom torskeoppdrett krever høye salgspriser

Det kan koste mellom 40 og 43 kroner per kilo rund vekt å oppdrette en torsk til slaktevekt. Er det mulig å få lønnsomhet i torskeoppdrett med slike produksjonskostnader?

Fisketurisme gir grunnlag for 410 årsverk i Troms og Finnmark

En ny rapport fra Nofima viser at fisketurisme gir grunnlag for 410 årsverk og en verdiskaping på 250 millioner kroner i Troms og Finnmark.

Lite lakselus i lukkede sjøanlegg

At det er lite lakselus i lukkede oppdrettsanlegg i sjø, er det fremste argumentet for at anleggene har en framtid, mener fiskehelseprofessor ved Universitetet i Bergen, Are Nylund. Han gir to råd til oppdrettsnæringen for at de skal lykkes med å holde laksen frisk i slike anlegg.

Forrige 1 … 12 13 14 15 16 17 18 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie