Vektendringer på fisk mellom kjøp og produksjon kan føre til store økonomiske tap for fiskeindustrien. Denne Verdt å vite-saken gir praktiske råd basert på forskning for å minimere slike vektendringer på torsk, sei og hyse.

Her kan du lese om

    Hvordan fisken veies, når den veies og hvordan den lagres og transporteres, er viktig for hvor mye den veier – og dermed koster. Industrien kan risikere å betale fiskepris for vann. 

    Kjølt sjøvann, RSW, er en effektiv og god kjølemetode som benyttes både på fartøy og i landindustrien. Bruk av RSW kan imidlertid også by på utfordringer.

    Under lagring i RSW vil fisken øke i vekt, og så vil den miste vekt hvis den lagres videre på is. Vekttapet kan være 2-5 prosent. Dersom fisken tar opp vann før den veies vil den tape vekt mellom kjøp og produksjon. Dette kalles drypptap og gir et stort verditap for industrien

    Kjøpes fisk eller vann?

    Vektøkningen starter straks fisken lagres i RSW. Det kan være store individuelle forskjeller på hvor stor vektøkningen er. Dette skyldes at enkelte fisk får store vannlommer i buken, slik som vist i bildet. Dette vannet kan utgjøre opp til 3-4 prosent av fiskens vekt, og det er lite sannsynlig at det forsvinner ved avrenning.

    I praksis kan det altså medføre at fiskekjøperen betaler fiskepris for vann. I tillegg vil det også medføre at ressursregnskapet blir feil.

    Vannlommer i buken på RSW-lagret torsk (Foto: Tonje Jensen, Nofima)
    Vannlommer i buken på RSW-lagret sei (Foto: Tatiana Ageeva, Nofima)

    Avgjørende hvordan og når fisken veies 

    Industrien har i dag mulighet til å trekke for inntil én prosent vannvekt dersom fisken veies i kar på pallevekt ved levering. Dersom det brukes automatvekt, batchvekt, kan det ikke gjennomføres vanntrekk. Da er det ekstra viktig å ta forholdsregler for å unngå vann i vekta når fisken kjøpes.

    I tillegg til at vannlommer kan være låst under hinner i buken, kan det hende at fisk går på vekta med løst vann i bukhula. Dette kan skje dersom fisken sløyes og skylles uten at den dreneres godt mens den føres til automatvekta. Slikt løst vann kan også utgjøre prosenter av vekta. Det er derfor viktig at mottakslinja utformes slik at fisken vendes og lar vann i buken drenere av før innveiing.

    For å få mest mulig riktig kjøpsvekt, altså at fisken veies med minst mulig vann, er det viktig at spesielt sløyd fisk har minimal oppholdstid i vann før veiing.

    Viktig hvordan fisken lagres og transporteres 

    Det er ikke tillatt å lagre fisk i RSW mer enn tre døgn totalt. Det medfører at når fisken skal transporteres mellom anlegg, eller lagres videre før produksjon, legges den i kar med is. Da vil den tape vekt. Hvor mye, avhenger av hvor mye vann den hadde tatt opp, hvor mye fisk som er i karet, og hvor i karet den er plassert.

    Dersom man lagrer fisken i kar med om lag 300 kg fisk, vil fisken som ligger nederst i karet gjerne tape 3-4 prosent vekt i løpet av et par døgn, mens den øverst i karet taper under én prosent. Det er vanskelig å unngå dette vekttapet, men dersom man reduserer vektbelastninga på fisken nederst i karene under islagring, kan man redusere tapet.

    «En kald fisk er en god fisk». Og RSW en effektiv og god medisin for å holde fisken kald og bevare kvaliteten. For å redusere bivirkningene vil det være en fordel om vannmengden kan trekkes fra også når det brukes batchvekter ved landing og kjøp. Som nevnt vil vannmengden kunne variere, og ytterligere målinger vil gi et enda bedre grunnlag for å angi rimelig størrelse på dette trekket. Til det beste både for fisker og industri.

    Her er forskernes beste råd for å unngå drypptap

    1. Lagring i kjølt sjøvann (RSW) 

    • Unngå langvarig lagring: Begrens tiden fisken oppholder seg i RSW for å redusere vannopptak. Vektøkning starter kort tid etter at fisken legges i RSW. Dette gjelder spesielt sløyd fisk. Det er vist vektøkning opptil over 2 % på sløyd fisk i løpet av det første døgnet. 

    2. Håndtering før veiing 

    • Minimal oppholdstid i vann: Sløyd fisk bør ha minimal oppholdstid i vann før veiing for å unngå vannopptak. Vannlommer kan dannes raskt og utgjøre nærmere 4 % av totalvekten for sei. 
    • Effektiv drenering: Vann som ligger i bukhula kan gi overestimert kjøpsvekt. Mottakslinjen bør utformes slik at fisken vendes for å sikre at løst vann i buken dreneres av før innveiing.  

    3. Lagring i is 

    • Plassering i kar / Redusert vektbelastning: Fisk nederst i karet er mest utsatt for vekttap på grunn av press fra fisken over. Lagring av 300-350 kg fisk i kar med is kan føre til stort press på fisken nederst og tilhørende vekttap. Fisk nederst i karet kan miste opptil 5-6 % av vekten i løpet av tre dager. 

    4. Transport 

    • Stabil temperatur: Oppretthold en stabil og lav temperatur under transport for å minimere vekttap. Vekttapet oppstår raskere under transport, men er ikke nødvendigvis større enn ved lagring på bedriften. 

    Publikasjon

    Kontaktperson