Nofima-forskere har undersøkt Listeria-utfordringene hos norske matnæringer, og presenterer nå råd til hvordan næringene kan forberede sine rutiner for å bekjempe bakterien.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

Listeria monocytogenes er en velkjent utfordring i matproduksjonsmiljøer, spesielt i fabrikker som produserer spiseklare produkter. Denne artikkelen, basert på en rapport fra Nofima, gir innsikt i hvordan renhold kan forebygge og bekjempe Listeria i matproduksjonsmiljøer.

Hva er Listeria og hvorfor er det et problem?

Listeria monocytogenes er en bakterie som kan forårsake alvorlige sykdommer hos mennesker, spesielt hos gravide, eldre og personer med svekket immunforsvar.

– Bakterien kan være et problem i kjølte, spiseklare matvarer som kaldrøkt fisk og mykost. Den kan overleve og vokse ved lave temperaturer, noe som gjør den spesielt utfordrende å kontrollere i matproduksjonsmiljøer, sier seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima. Hun har ledet arbeidet med rapporten.

Effektive renholdsstrategier

Rapporten bygger på en stor internasjonal kartlegging av hvilke erfaringer matbedrifter og deres leverandører av renholdsmidler har med forebygging og bekjempelse av listeria. Her er noen nøkkelpunkter fra rapporten:

  1. Riktig bruk av renholdsmidler: Blant vanlig bruktemidler for industrieltrenhold var ikke noen generelt mer effektive enn andre, men det er avgjørende å bruke dem korrekt for å sikre at de er effektive mot listeria. Dette inkluderer riktig konsentrasjon, virketid og anvendelse.
  2. Design for rengjøring: Utstyr og lokaler bør være designet slik at de er lett tilgjengelige for rengjøring og tåler sterke kjemikalier. Dette reduserer risikoen for at listeria etablerer seg i vanskelige kroker og kriker.
  3. Dokumentasjon og optimalisering: Med strengere krav til helse, miljø og sikkerhet, samt utfasing av enkelte kjemikalier, blir det viktigere å dokumentere effekten av eksisterende produkter og optimalisere bruken av disse.

Utfordringer og fremtidige løsninger

Det settes stadig strengere krav til å bekjempe listeria i matproduksjon. Samtidig forventes det at noen virkestoffer vi til nå har brukt i renholdsmidler fases ut på grunn av miljø- og sikkerhetskrav. Det er lite sannsynlig at nye aktive virkestoffer vil bli introdusert på markedet. Derfor ligger løsningen sannsynligvis i bedre dokumentasjon og optimalisering av nåværende produkter.

– Rapporten Renhold for å forebygge og bekjempe listeria i matproduksjon kan gi verdifull innsikt til ansatte i matnæringen om hvordan de kan forbedre sine rutiner for å bekjempe listeria effektivt, sier hovedforfatter Solveig Langsrud.

Anbefalinger til matprodusenter

For å unngå listeriaproblemer anbefales det at matprodusenter:

  • Implementerer en kontrollplan for listeria som inkluderer adgangsbarrierer, hygienisk infrastruktur, effektive hygienerutiner, et robust renholdsprogram, og et prøvetakingsprogram.
  • Sørger for regelmessig vedlikehold og oppgradering av utstyr for å eliminere potensielle reservoarer for listeria.
  • Raskt identifiserer smittekilde og setter inn tiltak dersom de finner listeria i produksjonsmiljøet eller produkter.