Krabbe og andre skalldyr er sommermat for mange. Nå utvides sommermat-reportoaret med en ny art. Forskere i Nofima har undersøkt holdbarheten til nykommeren snøkrabbe.

Sist oppdatert

Publisert

Snøkrabbe er et nytt produkt i Norge. Krabben har fått navnet sitt fra det hvite, velsmakende kjøttet, og ettersom den har vandret inn i norsk farvann og det fiskes mer av den, blir det også mer snøkrabbe å få kjøpt for norske forbrukere.

I dag fanges snøkrabben nord i Stillehavet, i Arktis og i nordvest-Atlanteren. I Norge er det hittil i år tatt i land over 5000 tonn. Krabben blir hovedsakelig eksportert til USA, Canada, Japan, Sør-Korea og Europa. Kundene kan få den levende, kokt og kjølt eller frossen.

Men hvor lenge kan den lagres før den må spises?

Spørsmålet er avgjørende for om butikkene kan ta inn den nye krabben. Trenger den spesialbehandling, eller er ligner den på annen krabbe?

Egnet for butikk og restaurant

Seniorforsker Grete Lorentzen i matforskningsinstituttet Nofima har gjort forsøk med både kokt og rå snøkrabbe, for å fastsette holdbarheten til kjøttet. I forsøkene ble kokte clustere (en klo og fire bein) lagret ved 4 og 0 °C, og analysert med både sensoriske, mikrobiologiske og kjemiske analyser.

Resultatene avdekket at kokt snøkrabbe har en hylletid på 10 dager når den lagres på 4 grader, og 14 dager om den lagres ved 0 °C. Rå krabbeclustre kan holde seg i 6 dager på 0 °C.

– Dette betyr at butikker og andre distribusjonskanaler enkelt kan ta inn snøkrabbe under samme forhold som kongekrabbe i dag, sier Lorentzen.

Snøkrabber på hotell

Mesteparten av snøkrabben som fiskes av norske fartøy blir kokt og fryst like etter fangst, men markedet vil betale en høyere pris for levende krabbe. Særlig asiatiske land ønsker snøkrabben ferskest mulig. Løsningen er å lagre snøkrabben levende på «krabbehotell», og selge den når markedet er klart for den.

Bedriftene som ønsker å selge levende krabber trenger kunnskap om hvordan den kan trives best mulig under lagring, og hvordan man best beholder kvaliteten. Hos Nofima er forskerne godt i gang med å undersøke saken.

– Vi bruker erfaringene våre fra lagring av levende kongekrabbe. Men snøkrabbe er en ekstrem kaldtvannsart som trives best i vann under 3 °C, og vi vet ikke hvor kritisk det er at den holder stabil temperatur for eksempel under transport. Vi skal teste med flere temperaturer, sier seniorforsker Sten Siikavuopio.

Det er heller ikke dokumentert hvor mange krabber man kan ha i samme kar.  Forsøkene så langt viser at snøkrabben er mer aggressiv en sin storebror kongekrabben, og har kannibalistiske tendenser om den blir lagret for tett. Til høsten skal forskerne sette opp nye forsøk for å finne ut hvor mange krabber som kan være i samme kar uten at det oppstår negativ adferd som i verste fall gjør at krabber dør.

Veiledning til produsenter og kjøpere

Store internasjonale aktører som driver med transport av eksempelvis hummer har laget et skjema for visuell evaluering av dyr før de sendes til markedet. Dette gjøres for å luke ut individer som sannsynligvis ikke vil tåle transport. Nofima har laget et lignende score-skjema for kongekrabbe tidligere, og tester nå om skjemaet også kan brukes på nyfanget snøkrabbe.

Resultatene fra forskningen på levende snøkrabbe skal samles i en håndbok for både produsenter og kjøpere, hvor de vil finne informasjon om beste praksis for levendefangst og mellomlagring av krabben.

Prosjektet «Optimalisering av miljøbetingelsene under levendelagring av snøkrabbe – for å sikre høy overlevelse, kvalitet og best mulig dyrevelferd» er bestilt av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningfond. Prosjektet er ferdig i mars 2016.

Nofima har også nylig fått midler fra Regionale forskningfond nord for å forske på restråstoff og markedsmuligheter for snøkrabbe.

Forskernes favoritt

Snøkrabben kan gjerne serveres på tradisjonelt krabbevis, med loff, majones og sitron. Men her er forskernes favoritt:

Chili- og hvitløksmarinert snøkrabbe

Til 4 personer:

1 kg snøkrabbecluster (klo og bein)

Marinade:
½-1 chili
2 fedd hvitløk
3 dl olivenolje

Snøkrabbekjøttet klippes i biter og blandes i marinaden. La det trekke 20 min, eventuelt 2 timer i kjøleskap om krabben er frossen.

Stek blandingen på sterk varme i en wokpanne. Kokt krabbe stekes raskt, i ca. 2 min. Er krabben rå, er det viktig at alt blir gjennomstekt – sjekk underveis.

Server gjerne med loff og hvitvin.

Vel bekomme!

Kontaktpersoner