I prosjektet «Chicken-Health» skal vi undersøke de molekylære mekanismene som er avgjørende for at noen kyllinger utvikler sykdommen Wooden Breast.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. des 2021

Slutt

01. apr 2025

Finansiert av

Norges forskningsråd

Samarbeid

Stony Brook University, New York, USA, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, Ås og Universitetet i Oslo

Bakgrunn

Muskeldeformiteter i kylling, kalt Wooden-Breast (WB), er et alvorlig problem for kyllingproduksjonen, både med tanke på dyrevelfrd, men også når det gjelder lønnsomhet for industrien.

WB finnes i kyllingbryst både internasjonalt og i Norge.

I dagens kyllingproduksjon sorteres WB fileter først etter slakt, og disse filetene må ofte kastes fordi kvaliteten er for lav.

En bedre forståelse av de biologiske mekanismene som forårsaker WB er avgjørende for å utvikle optimale screeningsverktøy, kunne diagnostisere sykdommen tidligere i forløpet, og dermed legge grunnlaget for fremtidige behandlingsstrategier og genetiske forbedringer.

Muskeldeformiteter i kylling, kalt Wooden-Breast (WB), er et alvorlig problem for kyllingproduksjonen Bildet til venstre viser et normalt kyllingbryst. Bildet til høyre viser kyllingbryst rammet av WB. Foto: Nofima

Mål

Patologien til WB viser økt ekstracellulær matriks produksjon (fibrose) og degenerering av muskelvevet. Syndekaner har et bredt spekter av biologiske funksjoner og spiller en sentral rolle i vevsregenerering (fornyelse), i tillegg til at de er oppregulert i WB.

Det er derimot få studier på deres mulige funksjon som regulatorer av utvikling av denne patologien.

Hovedmålet med prosjektet å undersøke om Syndekaner er biologiske markører for utvikling av WB, og kan fungere som biomarkør i blodprøver eller som fremtidige terapeutiske mål for reduksjon av forekomsten. Kunnskap om molekylære mekanismer av syndekaner vil mulig kunne legge grunnlag for en mer finjustert diagnose og et screning-verktøy før slakting av kyllinger.

Dette gjør vi

I prosjektet «Chicken-Health» skal vi undersøke de molekylære mekanismene som er avgjørende for at kylling utvikler denne sykdommen.

Hovedfokuset vårt er på ekstracellulære matrikskomponenter, med særlig søkelys på en spesifikk gruppe proteiner kalt Syndekaner.

Publikasjoner