Strategier for desinfisering av ferskvann i resirkuleringssystemer i akvakultur, for å forbedre oppdrett av lakseparr.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

15. jan 2020

Slutt

31. des 2023

Finansiert av

Norges forskningsråd

Samarbeid

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Institut for Akvatiske Ressourscer – DTU Aqua, Danmark

Årlig produseres det 344 millioner smolt til lakseoppdrett i Norge. Nå preges denne produksjonen av et stort teknologisk skifte. 

Landbaserte gjennomstrømmingsanlegg erstattes av resirkulerende akvakultursystemer (RAS). Disse komplekse systemene har lavt vannforbruk, ingen rømming og et kontrollert produksjonsmiljø som er optimalt for fiskeproduksjon. 

RAS består av en serie vannbehandlingsenheter, inkludert et biofilter for å behandle vannet og gjenbruke det. Imidlertid gir utviklingen i RAS også nye utfordringer, for eksempel hvordan man kan desinfisere vannet uten at det gir negativ innvirkning på laksens helse og velferd, og biofilterytelsen. Mer kunnskap for en mer effektiv og operativ desinfeksjonsstrategi er nødvendig.

Flere strategier kan potensielt brukes til vannbehandling i RAS, men innvirkning på fiskehelse, velferd og vekst må dokumenteres før de kan tas i bruk i industriell skala. Samtidig må balansen mellom å holde uønskede bakterier og virusnivåer lave og funksjonelle bakterier i biofilteret stabil, overholdes. Til det har det vært nødvendig å utvikle en operativ metode for å overvåke biofilmaktiviteten. 

Dette har vi oppnådd i prosjektet

• Å forbedre vannbehandlingsmetoder ved bruk av ozon (O3) og pereddiksyre (PAA).

• Å øke biosikkerheten ved å ta i bruk desinfeksjonsstrategier som omfatter sykdomsvektorer og reservoarer av patogener.

• Å dokumentere PAAs effekt på laksens helse, velferd og vekst, og å evaluere to metoder for å tilføre dette desinfeksjonsmiddelet til vannet. 

• Å utvikle og teste en ny kvantifiseringsmetode for biofilmaktivitet i daglig drift.

Prosjektet har bidratt til standardisering av desinfeksjon av vann, og innvirkning på hvordan RAS-anlegg utformes og yter i framtiden.

Ved å utvikle et matproduksjonssystem som effektivt produserer næringsrik mat med reduserte miljøpåvirkninger, bidrar RASHealth også direkte til bærekraft i norsk havbruk. 

Publikasjoner

Publikasjoner fra samarbeidspartnere