JustFish
Forebygging av fiskerikriminalitet i Norge

Målet med prosjektet er å bidra til metoder og teknologier som kan forbedre ressurskontrollen og redusere omfanget av kriminalitet i fiskeriene.
Start
01. feb 2021
Slutt
31. des 2024
Finansiert av
Norges forskningsråd
Samarbeid
Sjømat Norge, Råfisklaget, Fiskarlaget Nord, University of Manchester, UiT Norges Arktiske Universitet, SALT Lofoten
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Fiskerikriminalitet er en global utfordring som truer bærekraften til de marine ressursene.
Til tross for Norges internasjonalt anerkjente fiskeriforvaltningsregime, har vi fortsatt utfordringer med urapportert fiske og handel med ulovlig fisk. Kunnskapen omkring omfanget og de forskjellige årsakene bak manglende overholdelse, er imidlertid begrenset.
I JustFish-prosjektet vil vi analysere hvordan og hvorfor aktører i fiskeindustrien ikke følger lover og regler. En anerkjent utfordring er at autoriserte fiskere og fiskekjøpere misbruker sin eksklusive tilgang til å høste av en felles ressurs ved å tilføre uregistrert fisk i produksjonen. Drivkreftene bak disse ulovlige fiskeriaktivitetene kan relateres til både regulerings- og markedsutfordringer, men også mer grunnleggende til aktørenes holdninger og normer.
Ved å undersøke de forskjellige driverne bak ulovlige handlinger knyttet til høsting og handel, vil vi kartlegge årsaker til regelbrudd og hvordan dette rettferdiggjøres. Basert på dette vil vi peke på svakheter i reguleringssystemet og hvordan organiseringen av ressurskontrollen muliggjør ulovlige aktiviteter.
Prosjektet vil også studere sanksjonssystemet for å skaffe kunnskap om hvordan ulike typer sanksjoner kan brukes for å oppnå en mer effektiv ressurskontroll.
Det overordnede målet i JustFish er å diskutere metoder og teknologier som kan forbedre den norske fiskeriressurskontrollen, og redusere omfanget av ulovlige aktiviteter. Dette gjøres ved en kriminologisk tilnærming kombinert med politiske og juridiske analyser av forvaltningssystemet.
Tre av de største fiskeriorganisasjonene er med som partnere i prosjektet, og vil med sin unike kunnskap om forholdene i næringen spille en viktig rolle i prosjektet.