Det nye prosjektet FastHold vil redusere matsvinn med riktigere holdbarhetsdato

Norske matprodusenter skal få bedre hjelp til å sette riktige holdbarhetsdatoer. Nofima leder et nytt prosjekt med navnet FastHold, for å finne ut hvordan dagens praksis kan forbedres, slik at mindre mat går til spille.
Hvert år kastes store mengder mat i Norge, fordi holdbarhetsdatoen er utløpt, selv om maten ofte fortsatt er trygg å spise. Dette bidrar til at Norge ligger bak målet om å halvere matsvinnet innen 2030. Nå vil Nofima, sammen med Matvett og NIBIO, undersøke hvordan norske matprodusenter fastsetter holdbarhetsdato, og om bedre veiledning kan redusere unødvendig matsvinn.
– Vi skal kartlegge hvordan matprodusentene fastsetter holdbarhetsdatoer i dag, hvilke utfordringer de møter, og om de kan få bedre veiledning til å sette riktige datoer. Målet er å gjøre det enklere å unngå at spiselig mat kastes, forteller forsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima. Hun leder prosjektet.
Ulike regler i ulike land
En undersøkelse viser at praksis for fastsettelse av holdbarhetsdato varierer mellom de nordiske landene. Prosjektet skal derfor også sammenligne veiledningsmateriell fra Mattilsynet og tilsvarende myndigheter i andre land.
Gjennom spørreundersøkelser og intervjuer med matprodusenter skal forskerne finne ut hvor skoen trykker – og hva som kan gjøres bedre.
Holdbarhetsdato bidrar til unødvendig matsvinn
Prosjektet skal gi ny innsikt om hvordan holdbarhetsdatoer fastsettes og hvordan datomerking påvirker matsvinn. Neste steg er å legge til rette for at matbransjen kan ta grep for å redusere matsvinn og klimafotavtrykk. Forskerne skal derfor gjennomføre en web-basert spørreundersøkelse blant norske matprodusenter. Resultatene vil deles med hele matbransjen og myndighetene, og danne grunnlag for videre tiltak og forskning.
– Vi vet at usikkerhet rundt holdbarhetsdato ofte fører til at forbrukere kaster mat unødvendig. Med dette prosjektet ønsker vi å finne ut hvordan praksisen kan forbedres, slik at både matprodusenter og forbrukere får bedre forutsetninger for å redusere svinnet. Dersom du og din bedrift ønsker å delta her, så ta gjerne kontakt, avslutter Anlaug Ådland Hansen
Fakta om prosjektet
Prosjektets fulle navn er Fastsettelse av holdbarhet og betydning for matsvinn – hvordan fastsetter ulike matprodusenter holdbarheten? Matvett og NIBIO er sentrale samarbeidspartnere, i samarbeid med NHO Mat og Drikke.
Prosjektet er finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA), og starter våren 2025 og avsluttes høsten 2026.
Mattilsynet vil bidra som rådgiver innen regelverk og veiledning.

Jobber du med kvalitet for kjølevarer i din bedrift – delta i undersøkelsen:
Lenke: https://nofima.eyeqsoft.com/eq/r1/zmo2c
QR-kode:

Temaer
Matsvinn