Norske matprodusenter skal få bedre hjelp til å sette riktige holdbarhetsdatoer. Nofima leder et nytt prosjekt med navnet FastHold, for å finne ut hvordan dagens praksis kan forbedres, slik at mindre mat går til spille.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

Hvert år kastes store mengder mat i Norge, fordi holdbarhetsdatoen er utløpt, selv om maten ofte fortsatt er trygg å spise. Dette bidrar til at Norge ligger bak målet om å halvere matsvinnet innen 2030. Nå vil Nofima, sammen med Matvett og NIBIO, undersøke hvordan norske matprodusenter fastsetter holdbarhetsdato, og om bedre veiledning kan redusere unødvendig matsvinn.  

– Vi skal kartlegge hvordan matprodusentene fastsetter holdbarhetsdatoer i dag, hvilke utfordringer de møter, og om de kan få bedre veiledning til å sette riktige datoer. Målet er å gjøre det enklere å unngå at spiselig mat kastes, forteller forsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima. Hun leder prosjektet. 

Ulike regler i ulike land 

En undersøkelse viser at praksis for fastsettelse av holdbarhetsdato varierer mellom de nordiske landene. Prosjektet skal derfor også sammenligne veiledningsmateriell fra Mattilsynet og tilsvarende myndigheter i andre land. 

Gjennom spørreundersøkelser og intervjuer med matprodusenter skal forskerne finne ut hvor skoen trykker – og hva som kan gjøres bedre.  

Holdbarhetsdato bidrar til unødvendig matsvinn 

Prosjektet skal gi ny innsikt om hvordan holdbarhetsdatoer fastsettes og hvordan datomerking påvirker matsvinn. Neste steg er å legge til rette for at matbransjen kan ta grep for å redusere matsvinn og klimafotavtrykk. Forskerne skal derfor gjennomføre en web-basert spørreundersøkelse blant norske matprodusenter. Resultatene vil deles med hele matbransjen og myndighetene, og danne grunnlag for videre tiltak og forskning. 

– Vi vet at usikkerhet rundt holdbarhetsdato ofte fører til at forbrukere kaster mat unødvendig. Med dette prosjektet ønsker vi å finne ut hvordan praksisen kan forbedres, slik at både matprodusenter og forbrukere får bedre forutsetninger for å redusere svinnet. Dersom du og din bedrift ønsker å delta her, så ta gjerne kontakt, avslutter Anlaug Ådland Hansen 

Fakta om prosjektet 

Prosjektets fulle navn er Fastsettelse av holdbarhet og betydning for matsvinn – hvordan fastsetter ulike matprodusenter holdbarheten? Matvett og NIBIO er sentrale samarbeidspartnere, i samarbeid med NHO Mat og Drikke. 

Prosjektet er finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA), og starter våren 2025 og avsluttes høsten 2026.  

Mattilsynet vil bidra som rådgiver innen regelverk og veiledning. 

Jobber du med kvalitet for kjølevarer i din bedrift – delta i undersøkelsen:

Lenke: https://nofima.eyeqsoft.com/eq/r1/zmo2c 

QR-kode: