Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Ny veileder for bekjempelse av listeria

Nofima har utarbeidet en ny veileder for forebygging, overvåking og fjerning av listeria i laksenæringen. Denne er ment som et praktisk hjelpemiddel for å øve målrettet arbeid for økt kontroll med listeria i anlegg som produserer laks.

Miljøregnskap for torsk

Nå kan sjømatbedrifter selv finne ut hvor bærekraftig fisken deres er. Forskere har utviklet et nytt verktøy og en ny europeisk standard.

Genomikk kan hemme rekesykdom

Reker oppdrettes i store deler av Asia og Latin-Amerika. En av de mest alvorlige sykdommene i oppdrett er «White spot syndrome», og det finnes i dag ingen effektiv måte å bekjempe den på. Nylig fant forskere markører for gener som bestemmer hvor motstandsdyktig den asiatiske tigerreken er mot sykdommen. Nå skal de også lete etter genene i den latinamerikanske hvitreken.

Laksen blir muskuløs av krill

Krill gjør oppdrettslaksen muskuløs og fast i fisken. Fileter som er faste i kjøttet er svært attraktiv for kresne ganer.

Fant årsaken til solsmak på melka

De fleste av oss har opplevd å få solsmak på melken. Årsaken er at melk og andre meieriprodukter harskner når de utsettes for lys.

Store ringvirkninger fra havbruksnæringa

På et areal tilsvarende ei hustomt på ett mål produserer havbruksnæringa 59 tonn mat per år. Totalt 21 kvadratkilometer sjøareal i Norge benyttes for å produsere 1.243.000 tonn laks og ørret årlig.

Nye matvarer fra lam og sau

For å utvikle nye produkter av lam og sau kreves kunnskap om smak, forbrukerpreferanser og om hvilke faktorer som gir stabil kjøttkvalitet.

Forrige 1 … 44 45 46 47
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie