Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Doblet holdbarhet for oppkuttet frukt og grønt

«Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag» lyder kostrådet, men kun et fåtall av oss spiser såpass mye. Med skrelte og oppkuttede varianter kan det være lettere å nå målet.

Uthvilt torsk gir best kvalitet

Forbrukerne etterspør god nok torsk, industrien jakter nok torsk for etterspørselen. Ragnhild Aven Svalheim på Nofima spør om torsken har det godt nok.

Fastsatte holdbarheten til snøkrabbe

Krabbe og andre skalldyr er sommermat for mange. Nå utvides sommermat-reportoaret med en ny art. Forskere i Nofima har undersøkt holdbarheten til nykommeren snøkrabbe.

Stress påvirker barns kosthold

Barns fritidsaktiviteter skaper tidspress og stress for foreldre og barn. - Planlegg middagen, så er du sikrere på at barna får i seg det de trenger. Lar du barna være med å lage sunn mat, er det større sjanse for at de vil spise den, sier forsker Siril Alm.

Mindre matsvinn med rett pakking av kjøt

Matsvinnet i Norge var i 2013 på heile 46 kg pr. innbyggjar eller vel 25 % av all mat som vart omsett. Omtrent 2/3 av svinnet skjer i heimane hjå forbrukar, medan ein mindre del kan tilbakeførast til butikk og industri.

Vil produsere tørrfisk inne

Tørrfisk er et naturprodukt med naturlige svingninger i kvalitet, fordi fisk tørkes ute. En eksportør fra Bergen ønsket stabil kvalitet og fikk ide til ny tørkeprosess. Nå har en forsker i Nofima utviklet hans opprinnelige ide til en prosess for innendørstørking av fisk. Tørrfisken anerkjennes av smakstestere i Italia.

Nye teknologier kan gi mer skånsom behandling av mat

Forskere og matprodusenter søker stadig bedre måter for å ta vare på matens næringsstoffer, smak, utseende og holdbarhet. Nye teknologier kan legge til rette for mer skånsom behandling av mat, viser en fersk doktorgrad.

Hvorfor flytende margarin egner seg til steking

Smør, margarin og flytende margarin er alle «vann i olje»-emulsjoner hvor vannet er fordelt som små dråper i fettet. Dette vannet ser ut til å beskytte stekefettet ved steking.

Laks holder vekta godt

All fisk taper vekt når den mister væske under lagring, noe som kan påvirke salgsverdien. Nå har forskere dokumentert væsketapet hos laks.

Superdiett gir mer rogn i japanske kråkeboller

En diett med unikt norsk kråkebollefôr feiter japanske kråkeboller og skaper ny optimisme. De første smakstestene er meget lovende.

Forrige 1 … 42 43 44 45 46 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie