Dagbjørn Skipnes og Stian Gjerstad Iversen i Nofima kan smile fornøyd. Sammen med gründerbedriften Sjy Seaweed i Nordland har de forsket fram snacks av og med tare.
Å sørge for at hele kyllingen blir spist er bra både for miljøet, helsen og økonomien. Nå har Nofima-forskere undersøkt om unge, eldre og treningsivrige kan tenke seg proteinberiket mat basert på restråstoff fra kylling.
Det går helt greit å bedøve laks, sei, piggvar, kveite og ål med strøm. Men i den lille rensefisken rognkjeks er det mer motstand.
Stipendiat René Alvestad i Nofima har undersøkt produksjonsdata fra kommersielle oppdrettsanlegg. I juni 2021 forsvarte han doktorgraden ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Sveinung Grimsby disputerte for doktorgraden 16. juni 2021. Tema for avhandlingen er radikale innovasjoner i matnæringene.
Lungemos virker å være en utdøende rett på norske middagsbord. Men hva med å legge saftige, velsmakende pølser med innslag av storfelunger på grillen?
Mange er skeptiske til om kjemikaler fra emballasjen kan komme over i og forurense maten. Fagfolk i Nofima og Norner har sammen med industripartnere gjennomført omfattende undersøkelser ved mye strengere testbetingelser enn normalt. Disse viser at matemballasjen som ble testet helt trygg.
Spesielt i sjøvannsfasen ser det ut til at laksen har større tilvekst og takler utfordringer som smitte og stress bedre med dietter høye på marint omega-3 viser nye studier.
Fersk kyllingfilet er et ømfintlig produkt, og for å opprettholde god kvalitet og holdbarhet må den tas godt vare på. Her spiller emballasjeløsningen en avgjørende rolle.
Effektivitet, lavt drivstofforbruk og høy fiskekvalitet er viktige mål i fiskeriene. Men å oppnå det ene målet, kommer ofte i konflikt med et annet. Feil prioriteringer kan føre til sløsing i norske fiskerier.