Nofima-forskere har undersøkt forskjeller i næringsinnhold mellom frosne og ferske grønnsaker. Det er små eller ingen forskjeller.
Forskere har nå dokumentert at steril laks har det velferdsmessig minst like bra som fruktbar laks.
Berggylt er den beste lusespiseren, men for å holde seg frisk og i god kondisjon må den få et fôr som dekker næringsbehovet, og samtidig har en smak den liker.
Kan rensefisk som rognkjeks og berggylt brukes til menneskemat når den har gjort sin misjon som lusespiser? Svaret så langt er nok tja.
Ved å avle på fisk som vokser godt, men som krever mindre fôr, kan fôrfaktoren i norsk lakseoppdrett forbedres med ti prosent.
Nye teknologier som kan anvendes direkte på maten kan gi økt kontroll med problembakterier og dermed sikre trygg og holdbar mat. Forsøk viser at salter av organiske syrer hemmer vekst av uønskede bakterier.
Nå har forskere vist at det er omega-3-fettsyren DHA som hemmer syntesen av fargestoffet melanin. Det er fargestoffet som gir uønskede mørke flekker i oppdrettslaks. Dermed er enda en brikke på plass i forståelsen av hvorfor marine fettsyrer er så viktig i kosten til laks.
Interesseorganisasjonen - Norwegian Seaweed Assosiation - er etablert. Flere forskningsmiljø jobber sammen og i lag med industrien. Og stadig flere produsenter starter opp. Tare er i ferd med å gjøre seg gjeldende i norsk sjømat.
Eit forsøk med korttidsfôring av torsk tyder på at kvaliteten til villfisk som beitar ved oppdrettsanlegg ikkje tek skade av å ete laksefôr.
Nofima-forskere har undersøkt kvaliteten til den forhatte pukkellaksen som invaderte norskekysten i sommer. Konklusjonen er klar: pukkellaks er absolutt egnet for matfatet.