Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Hrogn dokumenterer mattrygghet med forskning

Tørking av fisk til menneskemat har århundrer med tradisjon og aksept her til lands. Men når det er fiskens rogn som henges på hjell, da blir regelverket straks mer komplisert.

Vrakede grønnsaker ga sunnere og saftigere veganburgere

Mat som blir kastet kan likevel bli til sunne og velsmakende retter. Ved hjelp av ny teknologi har matforskere laget fiberingredienser fra annenrangs rotgrønnsaker, erter og sopp. Metoden kan bli svært viktig for å utvikle nye veganmatprodukter, og samtidig være et stort bidrag til å redusere matsvinnet.

Lovende resultater på nye områder innen spektroskopi

I sitt postdoktorprosjekt har Samuel Ortega oppnådd både bedre estimat for holdbarhet på torsk, og mulighet til å tidlig avsløre et syndrom som gir gelélignende og slapp muskel hos blåkveite. Alt ved bruk av hyperspektral avbildning.

Kun små forskjeller mellom frosne og ferske grønnsaker

Nofima-forskere har undersøkt forskjeller i næringsinnhold mellom frosne og ferske grønnsaker. Det er små eller ingen forskjeller.

Steril oppdrettslaks har det godt

Forskere har nå dokumentert at steril laks har det velferdsmessig minst like bra som fruktbar laks.

Ny kunnskap om fôr til berggylt

Berggylt er den beste lusespiseren, men for å holde seg frisk og i god kondisjon må den få et fôr som dekker næringsbehovet, og samtidig har en smak den liker.

Sørkoreanere vil ikke ha rensefisk på tallerkenen

Kan rensefisk som rognkjeks og berggylt brukes til menneskemat når den har gjort sin misjon som lusespiser? Svaret så langt er nok tja.

Kan utnytte fôrressurser bedre

Ved å avle på fisk som vokser godt, men som krever mindre fôr, kan fôrfaktoren i norsk lakseoppdrett forbedres med ti prosent.

Nye verktøy for økt bakteriekontroll

Nye teknologier som kan anvendes direkte på maten kan gi økt kontroll med problembakterier og dermed sikre trygg og holdbar mat. Forsøk viser at salter av organiske syrer hemmer vekst av uønskede bakterier.

Har funnet at DHA-fettsyren fremmer filetkvalitet

Nå har forskere vist at det er omega-3-fettsyren DHA som hemmer syntesen av fargestoffet melanin. Det er fargestoffet som gir uønskede mørke flekker i oppdrettslaks. Dermed er enda en brikke på plass i forståelsen av hvorfor marine fettsyrer er så viktig i kosten til laks.

Forrige 1 … 14 15 16 17 18 19 20 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie