En global verden der matvarer for 1,6 trillioner dollar krysser landegrenser trengs internasjonale samarbeid for å sikre mattryggheten.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

I 2015 lanserte FN sine globale bærekraftsmål. I år markeres for første gang verdens mattrygghetsdag. Heretter blir 7. juni dagen i mattrygghetens navn.

Mer bekymret for sprøytevernsmidler og konserveringsmidler

Forskere fra seks forskjellige land har, i det europeiske prosjektet SafeConsume, besøkt, filmet og intervjuet forbrukere i sine respektive land. De har fulgt forbrukerne hele veien fra butikken der matinnkjøpene fant sted til måltidet som ble tilberedt var spist.

Til tross for at de fleste sykdomstilfeller knyttet til mat skyldes mikroorganismer og at rå mat er mer utsatt for smitte, er folk mer bekymret for sprøytevernsmidler, konserveringsmidler og prosessert mat enn for at hendene og kjøkkenredskapene er ikke rene under matlagingen.

SafeConsume konsentrerer seg om de fem mikroorganismene som står for majoriteten av sykdommene relatert til matsmitte i Europa. Disse fem er Salmonella, Listeria, Campylobacter, Toxoplasma og Norovirus.

Fem viktige mattrygghetsråd

  1. Tilbered aldri mat hvis du er syk eller det er mindre enn 48 timer siden symptomene forsvant. Fordi:

De skadelige mikroene sitter igjen i kroppen selv om symptomene er borte, og dermed kan du smitte andre rundt deg. Tenk på at selv om du kanskje ikke har vært så veldig syk, så kan de samme mikroorganismene vært langt farligere for andre mer sårbare personer.

  1. Ikke spis kylling, burgere eller blåskjell hvis det ikke er gjennomkokt eller -stekt. Fordi:

De fleste mikroorganismene som kan gjøre folk syke dør ved høy varmebehandling. Derfor er dette det mest effektive våpenet mot slik smitte.

  1. Vask hender, kluter, handlebager, kjøkkenredskap og overflater godt etter at de har vært i kontakt med rått kjøtt, kjøttsaft eller jord. Fordi:

Noen mikroorganismer kan gjøre deg syk selv om det ikke er så mange av dem, så du må være sikker på at verken du eller andre i huset får i seg disse.

  1. Vask frukt og grønnsaker, spesielt hvis du spiser dem rå. Fordi:

Skadelige mikroorganismer kan være til stede på utsidene, og gjennom vask vil du redusere antallet betraktelig. For salat eller andre typer bladgrønnsaker vil en salatslynge hjelpe til med å fjerne både vann og mikroorganismer. Er du gravid bør du vurdere å koke alle grønnsaker.

  1. Hold maten i kjøleskapet, sjekk kjøleskaptemperaturen (bør være maksimum 4°C) og respekter «siste forbruksdag». Fordi:

En rekke typer skadelige bakterier vokser ikke under 4°C og vil derfor ikke nå opp til farlige nivåer. Noen få skadelige bakterier, som Listeria vokser imidlertid også i kjøleskap med riktig temperatur. Så lenge du respekterer «siste forbruksdag» og har en kjøleskaptemperatur på 4°C , vil du være trygg.

Kontaktperson

Temaer

Hygiene