Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort. Noen av oss trenger hjelpemidler for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?

Sist oppdatert

Publisert

Oda Bjørnsborg  

Les på engelsk

Det høres kanskje ut som en merkelig idé, men forskere i Nofima har oppdaget at de piggete havdyrene kan ha et overraskende potensial som plantenæring. 

Neste gang du ser en kråkebolle, kan du tenke på den som en liten, piggete gjødselfabrikk. 

Slik ser pulversiert kråkebolle ut. Det kan brukes til å gjødsle både gressplen og spiselige tomater. Foto: Philip James, Nofima

Vitaminbombe for plantene dine 

I en fersk studie har seniorforsker Philip James, undersøkt grønne kråkeboller fra kysten av Nord-Norge. Nofima-forskere tørket og pulveriserte kråkebollene, og de fant ut at pulveret inneholder mange av de samme næringsstoffene som planter trenger for å vokse og trives. 

– Vi ble overrasket over hvor mye næring det faktisk er i de oppmalte kråkebollene, sier James, som er leder for forskningsprosjektet.  

– Det er som en undervannsskattekiste av vitaminer for plantene våre, poengterer den begeistrede seniorforskeren.   

Tilpasser seg årstidene 

Studien viste at mengden næringsstoffer i kråkebollepulveret endrer seg med årstidene. Om våren er pulveret spesielt rikt på nitrogen og fosfor – to viktige byggesteiner for plantevekst.  

Det er som om kråkebollene lader opp med næring etter den lange vinteren, akkurat når plantene trenger det mest. Siden kråkebollepulveret har vist seg å være vel så næringsrikt som tradisjonell gjødsel, mener forskerne at dette er et spennende og bærekraftig alternativ.  

Fra skadedyr til verdifull gjødsel 

– Vi snakker om å bruke det som mange ser på som et problemdyr i havet, til en verdifull ressurs på land, forklarer seniorforskeren. 

Kanskje vil fremtidens hageentusiaster bytte ut sekker med kunstgjødsel med poser av norskprodusert kråkebollepulver?  

James understreker at det trengs mer forskning før kråkebollegjødsel kan bli en realitet i butikkhyllene. Men studien åpner for spennende muligheter i skjæringspunktet mellom hav og land, og viser at løsninger på landbrukets utfordringer kan komme fra uventede steder – til og med fra havets bunn. 

Kråkebollepulver kan også brukes til tomater. Fine tomater dyrket på kråkeboller, i samarbeid med UiT Norges arktiske universitet. Foto: Philip James, Nofima

Fakta om forskningen

Kråkeboller har invadert norskekysten de siste 50 årene, og de har blitt et problem fordi kråkebollene spiser opp tareskogen. Når man fisker opp kråkebollene, vokser tareskogen raskt tilbake. For å øke graden av opptak av kråkeboller, har forskere i Nofima forsøkt å finne løsninger for hva kråkebollene kan brukes til. Slik ble kråkebollegjødselen til.  

Studien har undersøkt hva kråkeboller består av. Kråkebollene ble samlet inn tre ganger i året på tre steder  innenfor 10 km fra hverandre i Nord-Norge. De ble tørket, knust og pulverisert før de ble analysert for næringsinnhold. Resultatene viste at kråkebollene har høye kalsium- og magnesiumnivåer. De inneholder også mindre mengder nitrogen, fosfor og kalium, i tillegg til mikronæringsstoffene jern, sink, mangan og kobber. Forskerne fant store variasjoner i næringsstoffene etter ulike tider på året og de ulike innhøstningsstedene.  

Publikasjoner

Kontaktperson