Kartlegging av mathvetesorter vil bidra til økt bruk av norsk mathvete og styrke matberedskapen.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

Les på engelsk

Hovedfunn

  • Bedre analyser gjør at norsk mathvete kan brukes mer effektivt og styrker matberedskapen.
  • Et forslag til nytt klassifiseringssystem med to kvalitetsklasser for høsthvete vil gjøre at flere sorter kan brukes målrettet i ulike melprodukter.
  • Noen høsthvetesorter er like sterke som vårhvete og kan brukes på samme måte når proteininnholdet er godt nok.
  • Værforholdene rundt aksskyting og gulmodning påvirker glutenkvaliteten

Forsker Shiori Koga og hennes kolleger gjennomfører grundige analyser av mathvetesorter for å kartlegge bakekvalitet. Denne kunnskapen gir mulighet til å utnytte norsk mathvete bedre.  

– Vi analyserer proteininnhold, vannopptaksevne og deigegenskaper, noe som er viktig for å forstå bakeegenskaper. Vi gjennomfører også bakeforsøk. Møllene trenger mathvete med varierende bakekvalitet slik at de kan produsere ulike melprodukter som har definert og stabil kvalitet, forklarer Koga.  

Nye klasser gir nye muligheter  

Rapporten «Markedstilpasset norsk mathveteproduksjon» foreslår et nytt klassefordelingssystem for mathvete. Det nye systemet deler høsthvete i to klasser: C som er «sterkere» og D som er «noe svakere», i stedet for én klasse som det er i dagens system. I tillegg er det foreslått en noe lavere grense for proteininnhold i klasse D enn dagens høsthvete-klasse. Dette er for å imøtekomme etterspørsel fra markedet.  

Forskerne har analysert bakekvaliteten til ni høsthvetesorter og linjer som er dyrket i tre ulike miljøer. Analysen viser at sortene har ulike bakeegenskaper som kan passe inn i to kvalitetsklasser. Disse resultatene danner grunnlaget for å plassere høsthvetesorter i et nytt klassefordelingssystem, som kan tas i bruk i nær framtid.   

– Når det nye systemet er på plass, og mathvetesortene blir plassert i riktige klasser, antar jeg at markedet kan utnytte mer norsk høsthvete enn i dag. Vi har høsthvetesorter som er like sterke som vårhvetesorter i dagens norske sortiment. Med det nye systemet kan det være mulig å bruke disse høsthvetesortene på samme måte som vårhvete i melblandingen, dersom proteininnholdet er tilfredsstillende, sier Koga.  

Mathvete og betydningen av værforhold  

En annen viktig del av arbeidet med å kartlegge mathvetesorter er knyttet til variasjon i bakekvalitet på grunn av dyrkingsforhold. Mye av bakekvaliteten i mathvete er styrt av gener, men den påvirkes også av miljøet. Nofimas fagfolk undersøker derfor årets kvalitet til norske mathvetesorter ved å analysere glutenkvalitet, en av de viktigste parameterne for bakekvalitet.  

– Vi har data fra over 20 år og vi har nylig analysert hvordan værforholdene under kornfylling påvirker glutenkvalitet. Det viser seg at været rundt aksskyting og gulmodning har størst betydning for glutenkvaliteten, sier forsker Erik Tengstrand, som har hatt ansvar for dataanalysen.   

Kartlegging av årets kvalitet har vært et langvarig samarbeid med NIBIO og NMBU, og resultatene viser stor variasjon, spesielt i sesonger når værforholdene ikke er gunstige under kornfylling og -modning.  

Tidlig kvalitetsprognose av norsk mathvete  

Kartleggingen av årets mathvetekvalitet ble utvidet fra 2022, som et pilotprosjekt initiert av Partnerskapet for norsk matkorn og planteprotein. Nofima gjennomfører derfor omfattende analyser av siloprøver fra ulike kornmottak, disse representerer viktige dyrkingsområder. Resultatene er et viktig grunnlag for markedsregulatorens prognoser for årets avling og behovet for import av mathvete.  

– Når norskandelen øker, blir kartleggingen av årets kvalitet enda viktigere for å kunne bruke norsk mathvete på best mulig måte. Hvis vi lykkes med det kan vi styrke norsk selvforsyning og reduserer behovet for import, avslutter Shiori Koga.  

Kontakt

Secret Link