Nesten alle unge spiser foran skjermen

Ungdomsskoleelever spiser foran skjermen hver eneste dag. Mobilen er selskap til frokost og mellommåltider. Men når middagen kommer på bordet, samler familien seg rundt bordet.
De som ikke klarer å legge fra seg mobilen, kan være de samme som de som ikke klarer å sette fra seg ostepopbollen før den er tom. Det forteller Ragnhild Eg. Seniorforskeren ved Nofima har tatt for seg digital modenhet, mat og selvregulering.
Modenhet
– Digital modenhet er et ganske nytt begrep. Her er det snakk om barn og unges modenhet i møtet med teknologi, sier Eg. Kollegene hennes i et EU-forskningsprosjekt har laget et spørreskjema for å måle digital modenhet. Så har Nofima brukt både spørreskjema og intervjuer for å finne ut mer.
Det dreier seg om digital kompetanse, men også om vi tar selvstendige valg og står imot fristelsen til å surfe videre når vi først har begynt.
– Vi ser på sammenhengen mellom selvregulering og digital modenhet i bruken av digital teknologi, men også om det er sammenhenger med selvkontroll når det gjelder mat, sier hun.
Ragnhild Eg innrømmer at det kan høres ut som fugl og fisk. Men selvregulering er den samme funksjonen enten det dreier seg om fristende mat eller fristende nettsider. Derfor finner forskerne et visst samsvar – korrelasjon, som det heter på fagspråket – mellom mat og nett.
Skremmende mange
Det viser seg også at svært mange spiser foran skjermen. – Det er enkelt å ta en rask lunsj foran skjermen hvis du har mye å gjøre, eller å dra frem mobilen hvis du likevel sitter og spiser alene. Men det er egentlig litt skremmende hvor mye unge ser på skjermen når de spiser, sier Eg.
Hun har intervjuet skoleelever mellom ti og femten år. – Barn i ungdomsskolen har minst ett måltid foran skjermen hver eneste dag, forteller hun.
Helt nøyaktig er det 94 prosent av ungdomsskoleelevene og 76 prosent av barneskoleelevene som sier at de spiser foran skjermen daglig. Forskerne har spurt 162 barn og ungdommer.
Det er riktignok ikke dagens hovedmåltid som inntas med mobilen som eneste selskap. Middagen er fremdeles et måltid som samler familien rundt bordet. Skjermmåltidene spiser ungdommene vanligvis når de er hjemme alene.
– Det er typisk snakk om kjedsomhet eller ensomhet. Halvparten spiser frokost sammen med mobilen. Vi drar frem mobilen hver gang det er tegn til kjedsommelighet. Skjermen er der og hjelper oss, sier Eg.
Ser på digg mat
Forskerne har også sett på hva barn og unge ser av matinnhold på nett. – Mange av dem som ble eksponert for matinnhold, var kanskje ikke så klar over det før vi intervjuet dem. De husket det først når de fikk en påminnelse, forteller hun.
Det er få som husker reklame for mat, men matvideoer er mer interessante. – Et ord som gikk igjen, er «det som ser digg ut». Det er noen få som er interesserte i kosthold, men det meste gikk på hva som så digg ut. Noen bare ser på og bruker det som ren underholdning, andre lager maten sammen med foreldre eller venner, sier Eg.
Kan kildekritikk
Forskningen hennes viser at barn og unge er modne og bevisste på nett. – De lærer mye på skolen. Vi kaller det ikke «kildekritikk», vi spør om de stoler på det de leser. De er bevisste på at det finnes feilinformasjon. Og de har en viss forståelse for at det de møter på nett, ikke er tilfeldig, men valgt ut for dem basert på det de har gjort tidligere, oppsummerer hun.
Østerrikske forskere som Nofima samarbeider med i dette prosjektet, har kartlagt hvem som er mest modne. Det viser seg at den digitale modenheten er størst der foreldrene tjener mest. Kildekritikken lærer de på skolen, mens andre sider av den digitale modenheten henger sammen med foreldre som har økonomi og tid til å hjelpe.
Gå til hovedinnhold
Kål gir deg valgmuligheter du kanskje ikke visste om

Kål er ikke bare én grønnsak, men et mangfold av typer, smaker, farger, former og størrelser, og næringen har mye å tjene på å utnytte dette mangfoldet. Nofima-forskere har undersøkt over 50 ulike kålsorter, og funnet store forskjeller i smak, tekstur, innhold av aromastoffer og innhold av sunne plantestoffer.
For matnæringene betyr dette nye muligheter til å dyrke, selge og markedsføre kål på flere måter.
Fagfolkene undersøkte hodekål, både de mest dyrkede sortene, men også nye og mindre brukte sorter. Blant sortene var noen milde og sprø, mens andre var smaksrike og kraftige. Savoykål og rødkål topper listen når det gjelder sunne plantestoffer og aromastoffer.
Hodekål gir fordeler hele året
I tillegg til at kål er sunt, og kan varieres i det vide og brede, så trives kålvekster i norsk klima og det finnes hodekålsorter som kan kjølelagres lenge. Det betyr at norsk kål kan tilbys året rundt og bidra til økt selvforsyning.
Det finnes mange sorter hodekål som kan dyrkes gjennom året. Vi har sommerkål (også kalt nykål), høstkål og vinterkål, som skiller seg hovedsakelig i tiden de trenger til å bli høsteklare. Innenfor hver sesong finnes det både milde og mer smakssterke sorter. Noen smaker mildt og søtt, mens andre har en tydeligere, kraftigere smak – for eksempel med mer peppernoter eller bitterhet, og tydelig grønnsmak. Andre sorter er syrligere og mer sprø.
Store forskjeller gir nye muligheter
Dette mangfoldet gir produsenter, grossister og butikker mulighet til å tilby kål tilpasset ulike bruksområder – fra råkost og salater til varme retter, sylting og fermentering.
– «Vi har foreslått en tydeligere differensiering som kan gjøre det enklere for forbrukeren å velge kål ut fra både smakspreferanser og bruksområder. Det må bli mer bevissthet på hvor mye variasjon som faktisk finnes. Vi har dokumentert sortenes ytre og indre kvaliteter, og dette gir bedre grunnlag for produktdifferensiering», sier seniorforsker Grethe Iren Borge i Nofima. Det har hun som har ledet prosjektet KålSmak.
Avanserte analyser gir ny kunnskap om kål
Forskerne benyttet avanserte kjemiske analyser (metabolomics) for å kartlegge innholdsstoffer ned til molekylnivå, mens Nofimas smaksdommere vurderte og grupperte kålsortene etter sensoriske egenskaper, som utseende, smak, lukt og tekstur. Dette ga et unikt bilde av både synlige og «usynlige» kvaliteter i kålsorter dyrket i Norge. Resultatene er dokumentert i Nofima-rapporten Økt verdiskaping for norske kålvekster.
– «Vi har analysert helserelevante plantestoffer, aromastoffer og sensoriske egenskaper i alle kålprøvene. Sammen med vurderinger av kålens vekstegenskaper, f. eks toleranse for sprekking og indre stilklengde, ga vi anbefalinger om hvilke sorter som egner seg til ulike formål, både for industrien og for forbruker», sier Grethe Iren Borge.
Spisskålen Cape Horn som eksempel
Analysen av spisskålen Cape Horn viser hvordan forskerne har jobbet. Sorten er tidlig høsteklar og utvikler kraftige, friske planter med kort indre stengel og løs bladvekst. Smaksdommerne beskrev kålen som sprø og saftig, med en mild, frisk, grønn smak. – Cape Horn skilte seg ut med en tydelig blomsterlukt. Våre kjemiske analyser bekreftet dette Den hadde mye aromastoffer som gir floral og grønn aroma, og lite av de stoffene som gir brennende, pepperaktig smak, forteller Nofima-forsker Gesine Schmidt.
Hun legger til: – Ved å koble sensoriske vurderinger med detaljerte kjemiske målinger av innholdsstoffer forstår vi bedre egenskapene i kålens komplekse aromaprofil.
Smak og helse – hånd i hånd
Kål inneholder mange ulike typer plantestoffer, blant annet glukosinolater, som er sunne svovelholdige stoffer og kan gi kålen en pepperaktig smak og kraftigere, litt stikkende aroma. Sorter med lavere innhold av glukosinolater smaker derfor mildere. Milde sorter har lavere innhold av helse- og aromastoffer, mens rødkål og savoykål har spesielt høyt innhold av sunne plantestoffer som glukosinolater og polyfenoler (antioksidanter).
Frisk norsk kål er også en god kilde til vitamin C, og rå kål gir størst helsegevinst siden koking reduserer vitamin C.
Fakta om forskningen
Forskningen er gjennomført i det fireårige prosjektet KålSmak – Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer for å forbedre forbrukerens valgmuligheter. Prosjektet ble finansiert av Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri (FJM). Kunnskapen fra prosjektet kan hjelpe både forbrukere, produsenter og butikker å velge og bruke flere typer kål.
Nofima ledet prosjektet, øvrige partnere var: NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi), Norsk Landbruksrådgiving, BAMA Gruppen AS, Gartnerhallen SA og deres produsenter, NORGRO AS, LOG AS og Fraunhofer IVV (Tyskland).
Dyrkingsforsøkene ble gjennomført hos kålprodusenter: Karine Huseby (Tjølling), Ihla Samdrift (Lier), Anders Hørthe (Sylling), Edvard Dahl (Stange), Per Odd Gjestvang (Toten) og Roy Hasle (Rygge)
Du kan lese mer om forskningen i følgende rapporter:
- Økt verdiskaping for norske kålvekster – kartlegging av sensorisk kvalitet og plantestoffer i hodekål, blomkål og bladkål (KålSmak). Delrapport 1
- Økt verdiskaping for norske kålvekster – delrapport 2. Effekt av produksjonsfaktorer på sensorisk- og helserelatert kvalitet i hodekål og blomkål
Vitenskapelige publikasjoner: Health- and Sensory-Related Phytochemicals and Agronomic Characteristics of 26 Head Cabbage Cultivars
Gå til hovedinnhold
Laksen har 48 timer på seg til å vinne mot lakselusa

Ny forskning peker på tidlig immunrespons som det viktigste elementet for naturlig luseresistens hos laks.
− Når lakselusa fester seg, har noen arter av stillehavslaks en rask og sterk immunrespons, og lusa faller av, sier Lene Sveen i Nofima.
Hun er førsteforfatter bak en ny vitenskapelig publikasjon som går tett på kontakten mellom lakselus og laks. Lakselus er et av oppdrettsnæringens aller største problem, og forskere jobber iherdig med å skaffe kunnskap som kan gi opphav til nye verktøy.
I en fersk studie har Sveen og kollegaer sett nærmere på sølvlaks (coho salmon på engelsk), en art som lenge har vært kjent for sin naturlige motstandsdyktighet mot lus.
Les publikasjonen fra studien
Gå til hovedinnhold
Local inflammation at the salmon louse (Lepeophtheirus salmonis) attachment site contributes to copepodid rejection in coho salmon (Oncorhynchus kisutch)
The study investigates the susceptibility of Atlantic salmon (Salmo salar) and Pacific salmon species (pink salmon, Oncorhynchus gorbuscha; coho salmon, Oncorhynchus kisutch; and chum salmon, Oncorhynchus keta) to the parasitic salmon lice (Lepeophtheirus salmonis). The research had two main objectives: to characterize the morphology of the scaly skin in four salmonid species and to compare the cellular response at the louse attachment site in coho salmon and Atlantic salmon. Three consecutive challenge trials were conducted, with successful louse infestation only achieved across all four species in the third trial using mild anesthesia with tricaine methanesulfonate. Skin and fin samples were collected at 12, 24, 36, 48, 60, and 168 h post-infestation (hpi) for histological, proteomic, and spatial transcriptomic analyses. Results showed that chum salmon had significantly higher mucous cell coverage (30–40%) in the epithelium of scaly skin compared to Atlantic salmon (10%). At the louse attachment site in coho salmon, there was a greater influx of inflammatory cells at 36–48 hpi compared to Atlantic salmon. Proteomic analysis at 12 hpi and 36 hpi in coho salmon showed upregulation of neutrophil degranulation and formyl-methionyl-leucyl-phenylalanine signaling. Additionally, spatial transcriptomics at the attachment site showed local upregulation of inflammatory gene markers. These findings suggest that coho salmon mount a rapid and large-scale inflammatory response driven by neutrophils to louse attachment within the first 48 hpi. Overall, the study emphasizes the significance of local changes at the host-parasite interface for resistance mechanisms against salmon lice.
The study investigates the susceptibility of Atlantic salmon (Salmo salar) and Pacific salmon species (pink salmon, Oncorhynchus gorbuscha; coho salmon, Oncorhynchus kisutch; and chum salmon, Oncorhynchus keta) to the parasitic salmon lice (Lepeophtheirus salmonis). The research had two main objectives: to characterize the morphology of the scaly skin in four salmonid species and to compare the cellular response at the louse attachment site in coho salmon and Atlantic salmon. Three consecutive challenge trials were conducted, with successful louse infestation only achieved across all four species in the third trial using mild anesthesia with tricaine methanesulfonate. Skin and fin samples were collected at 12, 24, 36, 48, 60, and 168 h post-infestation (hpi) for histological, proteomic, and spatial transcriptomic analyses. Results showed that chum salmon had significantly higher mucous cell coverage (30–40%) in the epithelium of scaly skin compared to Atlantic salmon (10%). At the louse attachment site in coho salmon, there was a greater influx of inflammatory cells at 36–48 hpi compared to Atlantic salmon. Proteomic analysis at 12 hpi and 36 hpi in coho salmon showed upregulation of neutrophil degranulation and formyl-methionyl-leucyl-phenylalanine signaling. Additionally, spatial transcriptomics at the attachment site showed local upregulation of inflammatory gene markers. These findings suggest that coho salmon mount a rapid and large-scale inflammatory response driven by neutrophils to louse attachment within the first 48 hpi. Overall, the study emphasizes the significance of local changes at the host-parasite interface for resistance mechanisms against salmon lice.
I stedet for å studere hele immunforsvaret, gikk forskerne rett til stedet der lusen først fester seg til huden. Det viste seg å være et smart trekk.
– Det er akkurat der kampen starter. Hvis laksen klarer å reagere raskt nok, kan den hindre at lusen får fotfeste, sier prosjektleder Nick Robinson i Nofima.
Forskerne fant at sølvlaks setter i gang en kraftig betennelsesreaksjon innen to døgn etter at lusen har festet seg. Immunceller strømmer til området og gjør det vanskelig for parasitten å etablere seg. Til sammenligning reagerer Atlantisk laks langt svakere.
Ikke bare sølvlaks, men også andre stillehavsarter som hundelaks (chum salmon) og pukkellaks (pink salmon), viser imponerende forsvar mot lakselus. Studien viser at de har høy tetthet av slimceller i huden. Når disse artene ble smittet med lus i forsøket, måtte laksen bedøves for at lakselus skulle klare å feste seg.
− Det tyder på at hudoverflaten deres i utgangspunktet er lite egnet for parasitten, og at det er flere mekanismer som virker inn, forklarer Sveen.
Sammenligner stillehavslaks og atlantisk laks
Forskningen ble gjort i prosjektet CrispResist, som består av et internasjonalt lag av eksperter fra forskning og industri. I fire år har de lett etter svar på hvorfor noen arter av stillehavslaks står bedre imot lakselus enn atlantisk laks. De har bygget stein på stein, og mye av kunnskapen er på plass.
– Vi har aldri vært nærmere svaret enn nå, og de nye funnene har gitt oss flere nye ideer til videre forskning som kan bringe oss nærmere svaret, sier Sveen.
Fakta om prosjektet CrispResist:
- I CrispResist er målet å finne de underliggende mekanismene for artsuavhengig variasjon i vertsresistens mot lakselus, og bruke denne kunnskapen til å styrke resistens hos atlantisk laks
- Det unike ved akkurat dette studiet i CrispResist: Ved å zoome inn på det første kontaktpunktet mellom lus og vert, har forskerne kunnet avdekke tidlige og svært lokale immunreaksjoner som ellers ville blitt «utvannet» i helkroppsanalyser.
- I tillegg har teknologiske fremskritt gjort det mulig å kombinere ulike analysemetoder med veldig høy følsomhet. Dette gir en helt ny forståelse av hvordan immunforsvaret aktiveres.
- Partnere: Nofima, University of Edinburgh, University of Prince Edward Island, University of Stirling, Bigelow Laboratory of Ocean Sciences, Universitetet i Bergen, Universitetet i Gøteborg, Rothamsted Research, Havforskningsinstituttet, Deakin University, Benchmark Genetics, Mowi og Salmar.
- Finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.
CrispResist
Utnytte artsuavhengig variasjon i resistens mot lakselus
Bærer stillhavslaksen på en hemmelighet den kan dele med den atlantiske laksen? Hva er det med genene som gjør at den norske oppdrettslaksens slektninger i vest er mindre mottakelig for lus? Dette holder forskerne på med å finne svarene på, og de bruker genredigeringsmetoden CRISPR-Cas9.
Tidsrom
2021
–
2027
Finansiert av
FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Kontaktpersoner
Gå til hovedinnhold
Forskere lager sunt laksefôr av forurensende CO2

Forurensende CO2 gjøres om til godt fôr til oppdrettslaks. Science fiction? Overhodet ikke. Det som skal til er tre innovative forskingsmiljø, én visjonær aktør innen tungmetallindustrien, og store mengder mikroalger.
Et utslipp på 300.000 tonn CO2 årlig ved Finnfjord AS, bindes opp i mikroalger. Algene bruker CO₂ som energikilde. Man kan si at algene spiser CO2 – på samme måte som planter på land kan gjøre det.
– Nofimas rolle er at vi lager fôret som inkluderer algene. Vi får algene inn i fôret og utfører vekstforsøk med laksen. Fra yngel til slaktevekt. Det er teknisk utfordrende, men resultatene så langt viser at laksen vokser godt på algefôret, og har god helse, sier seniorforsker Sten Siikavuopio, som leder Nofimas rolle i prosjektet.
Målet til ferrosilisiumprodusenten Finnfjord AS er nullutslipp. Og å utnytte all CO₂ anlegget genererer.
Målet om å gjøre karbondioksid (CO2) om til mat til kiselalger – som igjen blir verdifulle igredienser i laksefôr, er det UiT – Norges arktiske universitet, SINTEF og Nofima i samarbeid som skal prøve å nå i samarbeid med Finnfjord AS.
Kiselalgene er veldig rike på fettsyrer
En av de store utfordringene i oppdrettsnæringen globalt, har vært å skaffe nok marine oljer til laksefôret. Helt nederst i næringskjeden finner forskerne nå de mest lovende nye ingrediensene til fôr for oppdrettsfisk. Deriblant mikroalger. Algene er veldig rike på omega-3-fettsyrer som DHA og EPA som laksen trenger i sitt kosthold.
– Mikroalger kan vokse raskt og produsere mer av de sunne fettsyrene omega-3 når de dyrkes i store reakstorer ved Finnfjord AS. Det gjør dem spesielt interessante som fôringrediens, sier Sten Siikavuopio.
Han mener algeoljen har kvaliteter som gjør at den kan erstatte fiskeolje i fiskefôret.
Forskningsprosjektet AlgOpti ved Finnfjord AS fikk i 2021 93,3 millioner kroner fra den økonomiske støtteordningen for ny bærekraftig teknologi og nye grønne løsninger, Grønn Plattform, for å utvikle laksefôr ved hjelp av CO2. Prosjektet skal også etablere metoder for å dyrke fram nyttige alger. Ut av dette er også prosjektet Mikro-fôr – Mikroalger som fôrråvare til laksefisk – født. Prosjektet er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering og ledes av SINTEF Ocean.
– Tidligere tester, hvor kiselalger har blitt tilsatt i standard laksefôr, har demonstrert at laksen har hatt god helse hele livssyklusen med slikt fôr. Men maksimum tilsetning av alger i fôr har så langt vært kun tre prosent. Vi må finne ut hvor mye alger man kan tilsette i fôret, slår Siikavuopio fast.
En av årsakene til den lave andelen alger i fôret til nå, har vært problemer med vann i prosessert algebiomasse, men forbedret teknologi har nå gjort det mulig å tilsette mer alger i fôret.
– Med det nye fôret vi testet ut nå, har vi kommet opp i en innblanding på opptil 15 prosent alger i fôret. Forsøkene så langt viser at fisken vokser og trives svært godt med høy innblanding av alger i fôret, sier Sten Siikavuopio.
Nitid utviklet resept
Prosessen med å finne systemet som gjør at utslippene av de forurensende stoffene CO₂ og NOx fra ferrosilisiumproduksjonen blir gjort tilgjengelig for algene, er det Finnfjord AS og UiT – Norges arktiske universitet, som har utarbeidet. Samarbeidsprosjektet mellom UiT og Finnfjord går ut på å dyrke alger i store tanker som er plassert på smelteverket.
Algene dyrkes i store kar. Karbondioksidet – røyken – fra ferrosilisiumproduksjonen, ledes inn i karene, og algenes produserer protein og verdifull marin olje.
Algebiomassen sendes videre til fôrprodusentene hos Nofima, Skretting og Cargill, som med en nitid utviklet resept – en detaljert oppskrift – utvikler fôret som inneholder algebiomasse.
Det spesialutviklede fôret testes nå i lakseproduksjon. I tillegg til god vekst og god helse, kan forsker og oppdretter konstatere enda en høyst positiv sideeffekt av algefôret:
– Mikroalger i fôret gir også mindre påslag av lakselus. Det er dokumentert, slår Sten Siikavuopio fast.
Tverrfaglighet på sitt beste
Han jobber i avdelingen for produksjonsbiologi i Nofima. Flere av fagmiljøene i instituttet er imidlertid engasjert i forskningsprosjektet:
Det er kolleger ved Nofimas fôrteknologisenter Sten Siikavuopio har jobbet sammen med for å utvikle resepten for fôret. Og kvalitetsforsker Stein Harris Olsen og fiskehelseforsker Elisabeth Ytteborg har ledet jobben med å dokumentere kvaliteten og fiskehelse på fisken som har spist algefôret:
- Er fisken spiselig? Svaret er ubetinget ja.
- Er muskelen i laks fôret med CO2-spisende alger annerledes enn hos annen laks? Svaret er nei.
- Er laksen ved god helse? Igjen er svaret ja.

I tillegg er det i prosjektet koblet på en rekke studenter fra UiT som professor Edel Elvevoll har hatt ansvaret med å følge opp.
– Helhetlig og dynamisk er stikkordene her. Tverrfagligheta i Nofima er på sitt aller beste i prosjekter som dette, slår seniorforskeren fast.
Fram til i dag er det kun en bitte liten andel av klodens mange mikroalgearter som er vurdert som potensialt fôr i oppdrettsnæringen.
– Det vil nok bli mer arbeid med å prøve ut flere typer alger og optimalisere prosessene både med av å avle opp algene og bruke den marine oljen i fiskefôret, sier Sten Siikavuopio.
Fakta om Finnfjord AS og forskningen
Finnfjord er en av verdens mest energieffektive og miljøvennlige produsent av ferrosilisium – et råmateriale som blant annet brukes i stålindustrien. Målet er å bli verdens første CO2-frie ferrosilisiumprodusent.
Finnfjord AS har tre ovner med en produksjonskapasitet på 100 000 tonn ferrosilisium i året.
I 2012 ble det installert et termisk energigjenvinningsanlegg ved Finnfjord AS. En dampturbin produserer 340 GWh elektrisk kraft.
Energigjenvinningsanlegget bidrar til å gjøre Finnfjord AS til en av verdens mest miljøvennlige produsenter av ferrosilisium.
I 2014 inngikk Finnfjord AS et samarbeid med UiT om å bruke alger til å få ned CO2-utslippet fra bedriften.
Kontaktperson
Gå til hovedinnhold
Forbrukere dropper kildesortering når det blir vanskelig

En ny forbrukerstudie fra Nofima viser at folk ønsker miljøvennlig emballasje, men når de møter emballasje som krever ekstra innsats å kildesortere lar de ofte være. De ønsker seg løsninger der bransjen tar seg av for eksempel separasjon av emballasjen.
Se for deg at du står på kjøkkenet med en tom matemballasje. Du vil gjerne sortere riktig, men emballasjen består av både plast og papp. Skal du rive den fra hverandre, eller bare kaste alt i restavfallet? Dette er et daglig dilemma for mange, og det påvirker hvor mye folk faktisk kildesorterer.
I forskningsprosjektet ReFiberPack har Nofimas fagfolk undersøkt hvordan norske forbrukere reagerer på nye, mer bærekraftige emballasjeløsninger, som det krever litt mer innsats å kildesortere. Svaret er tydelig: Folk ønsker å bidra til miljøet, men de gjør det bare hvis det er enkelt.
Slik tenker forbrukere om emballasje
– Vi ønsker å lære mer om norske forbrukeres holdninger og vaner til kildesortering, matemballasje og aksept av nye emballasjeløsninger, forteller senioringeniør ved Nofima, Mads Erling Pedersen.
Undersøkelsen som ble sendt til folk i alle aldre over hele landet, viste at holdningene til kildesortering har blitt mer positive de siste 25 årene. Drøyt 500 personer svarte på undersøkelsen. Svarene viser at folk ønsker å ta hensyn til miljøet og setter pris på å kunne bidra med dette ved å gjøre en innsats hjemme, men hvis det krever at man må skille plast fra papp før sortering mister mange motivasjonen. Da blir kildesortering ofte droppet.
Deltakerne i undersøkelsen pekte på mattrygghet som den viktigste faktoren når det kommer til matemballasje, etterfulgt av holdbarhet. Disse faktorene er altså viktigere enn miljøvennlighet.
Forbrukere foretrekker industriløsninger for sortering
– I prosjektet jobber vi også med løsninger der bransjen vil kunne ta seg av den nødvendige separeringen for materialgjenvinning. En slik industriløsning var forbrukerne mye mer positive til, opplyser seniorforsker Valérie Lengard Almli i Nofima.
Deltakerne fikk i tillegg spørsmål om ulike emballasjeløsninger basert på kombinasjoner av papp og plastmaterialer, og med eller uten resirkulerte materialer. De rangerte løsningene på en skala fra en til syv utfra kriteriene:
- Sannsynlighet for at emballasjen ble kildesortert
- Brukervennlighet
- Miljøvennlighet
- Mattrygghet
- Holdbarhet
- Sensorisk kvalitet
– De oppfattet emballasjeløsninger som inneholder fiberbasert materiale og mindre plast som bedre for miljøet, men mindre bra for mattryggheten, holdbarheten og den sensoriske kvaliteten på maten, forklarer Pedersen.
Her er det viktig med en presisering. Det stemmer ikke at alt fiberbasert materiale er dårligere for maten enn plastemballasje.
– Vi har nylig gjennomført en studie av fiberskåler, og de er like bra som plastskåler når det gjelder matkvalitet og holdbarhet, påpeker Nofima-forsker Kloce Dongfang Li. Det er han som leder prosjektet ReFiberPack.
Vil motvirke skepsisen
– Resultatene er ikke som vi håpet på, men dette er viktig fakta å være klar over for både emballasje- og matprodusenter, understreker Valérie Almli.
Hun påpeker videre at miljøvennlige og resirkulerbare emballasjeløsninger er en nødvendighet i henhold til nytt regelverk, og at tilliten til nye løsninger vil falle på plass når forbrukerne etter hvert erfarer at de nye emballasjeløsningene er like trygge og gode som tidligere løsninger.
I mellomtiden vil forskerne undersøke hvordan de best kan redusere skepsisen og motivere flere til å kildesortere.
Fakta om forskningen
Forskningen er finansiert av Norges forskningsråd gjennom prosjektet ReFiberPack – Resirkulertbar matemballasje basert på resirkulert cellulose og avtagbare barrierer.
Prosjektet startet i 2023 og pågår til 2026. Prosjektet ledes av Nofima. Øvrige partnere er Norsus, Grønt Punkt Norge, Norsk Kylling, Sørlandschips, Borregaard og Ranheim Paper and Board.
Målet er å utvikle ny og resirkulerbar matemballasje basert på resirkulerte cellulosefibre og avtagbare barrierer, slik at disse to delene kan sorteres separat og resirkuleres. Slik kan mat- og emballasjenæringene både møte nye miljøkrav og gjøre det enklere for forbrukere å bidra i praksis.
Gå til hovedinnhold
Kompakt hydrolyseanlegg åpner for mer og bedre utnyttelse av restråstoff

Nofimas fagfolk har sammen med NUAS Technology testet og funnet at deres kompakte hydrolyseanlegg egner seg godt for produksjon av proteinhydrolysat, altså et proteinpulver, fra kyllingrestråstoff. Det øker bruksmulighetene til anlegget, som tidligere kun har blitt brukt på restråstoff fra fisk.
Prosjektet har vært støttet av Regionalt forskingsfond Trøndelag, mens Ytterøy Kylling har bidratt med restråstoff og kompetanse.
– Teknologien gir matprodusenter mulighet til å utnytte råvarer bedre, redusere matsvinn og skape verdifulle produkter. Det er viktig å bruke hele dyret eller hele fisken, og stadig flere er opptatt av å utnytte det som er igjen, for eksempel skrog og skinn, etter at de mest verdifulle stykningsdelene er tatt ut. Dette kalles restråstoff. Når restråstoff fra kylling og fisk foredles til proteinpulver, får vi produkter som inneholder mange nyttige næringsstoffer, understreker seniorforsker Ingrid Måge i Nofima.
Innovativ teknologi for restråstoffutnyttelse

Hydrolyseanlegget som NUAS Technology har utviklet og patentert, får plass i containere og har et fotavtrykk på kun 100 kvadratmeter. Hydrolyseprosessen er skånsom og energieffektiv, og det er enkelt å justere temperatur og andre parametere for å oppnå den produktkvaliteten man ønsker.
NUAS har tidligere produsert proteinpulver av marint restråstoff i anlegget. Nå har de fått kartlagt at anlegget også egner seg til foredling av kyllingrestråstoff. Målet er å utvikle ingredienser til både humant konsum og dyremat. I dyrematmarkedet, som gjerne kalles petfood, er betalingsvilligheten høy for produkter med høy kvalitet.
Hydrolyseplattform – en nøkkel til effektiv utnyttelse av restråstoff
Nofima har over en periode på mer enn ti år utviklet en plattform for karakterisering av proteinhydrolysater. Plattformen består av avanserte analyseinstrumenter basert på spektroskopi og kromatografi, og en database med målinger av over 2000 ulike hydrolysater.
Denne plattformen har vært avgjørende for å teste og optimalisere bruken av hydrolyseanlegget til Nuas Technology, ved å måle kvaliteten på hydrolysatene og sammenligne dem med tilsvarende produkter i databasen. Dette gjør det mulig å identifisere optimal bruk av enzymer og prosessinnstillinger for hvert enkelt råstoff.
– Våre tester viste at kyllingrestråstoffet ga både høyt utbytte og høy hydrolysegrad, noe som bekrefter at teknologien har stort potensial for effektiv utnyttelse av restråstoff, forklarer Måge.
10.000 tonn restråstoff per år
Hydrolyseanlegget har kapasitet til å foredle 10.000 tonn restråstoff per år, med mulighet for oppskalering til hele 80.000 tonn. Dette gir fleksibilitet både for små og store matprodusenter.
– Vi ser to hovedmodeller for videre bruk av teknologien: Mobile anlegg som kan flyttes mellom produsenter med mindre mengder restråstoff, eller integrerte løsninger der større matprodusenter installerer teknologien direkte i sine foredlingsanlegg, sier Frode Blålid i NUAS Technology.
Fakta om forskningen
Prosjektet er finansiert av Regionalt forskingsfond (RFF) Trøndelag. Samarbeidet mellom NUAS Technology og Nofima om hydrolyseanlegget fortsetter nå videre i det nystartede samarbeidsprosjektet FlexBio. Dette er et fireårig samarbeidsprosjekt finansiert av Forskningsmidler for jordbruk og matindustri (FFL/JA). Målet med FlexBio er å utvikle fleksible bioraffineriløsninger hvor lokal norske biomasse fra matproduksjon kan foredles til fôr og andre ingredienser.
Fakta om Digymatex
Prosjekt for å kartlegge hvordan den digitale modenheten til barn i alderen 9–16 år påvirker oppførselen deres når de bruker digitale plattformer, og hvilke langsiktige effekter bruken av disse teknologiene har på barns trivsel.
Samarbeidspartnere:
- Aarhus Universitet (koordinator)
- University of Vienna, FU Berlin
- IE Business School (Spania)
- Nofima
- Athens University of Economics and Business
- University of Amsterdam
- Trinity College Dublin
- University Hospital Bonn, IBM i Danmark
- Agora Partner (Israel) og
- Vitagora (Frankrike)
Nofimas bidrag handler om innovasjon og barne- og matforskning, blant annet med ansvar for å undersøke gjensidig påvirkning mellom barnas digitale modenhet og barnas matvaner.
Finansiert av: EU (Horisont 2020)
Kontaktperson
Temaer
Barn og mat
Prosjekter