Brokkoli gjør potetmosen sunnere
Spiser du brokkoli sammen med poteter stiger blodsukkeret mindre og saktere enn hvis du spiser potetene alene. Det er viktig fordi høyt og sterkt varierende blodsukker øker risikoen for både overvekt og diabetes type 2.
Nofima-forsker Simon Ballance har forsket på poteter i flere år, og er spesielt opptatt av hva som kan gjøres for å gjør dem sunnere.
Etter at han oppdaget brokkolien positive effekter på poteter, er han opptatt av å finne ut hvorfor. Han har derfor studert også effektene av ulike komponenter i brokkoli, og det er interessant å merke seg at kostfiberne isolert fra brokkoli gir ikke alene den positive helseeffekten. Hele grønnsaken må spises, og effekten er størst hvis du spiser to porsjoner (180 gram) per en porsjon potetmos (150 gram).
Måler blodsukker ved seks blodprøver på to timer
– Denne studien har vi gjennomført på friske voksne. De spiste fire ulike måltider, servert på separate dager. Deretter målte vi blodsukkernivået fra 0-180 min så snart måltidet var fortært, hver 15 minutt i de første time, deretter 30 minutter i de andre time, og så til sist etter tre timer, forteller Simon Ballance.
Måltidene bestod av:
- En porsjon potetmos servert sammen med to porsjoner kokt brokkoli
- En porsjon potetmos servert alene
- En porsjon potetmos tilsatt kostfiber isolert fra brokkoli lik fibre mengde i to porsjoner brokkoli
- En porsjon potetmos tilsatt uløselig cellulose isolert fra tre (samme mengde som brokkoli fibre)
– For alle måltidene var både blodsukkeret og insulinet høyest på målingen en halvtime etter måltidet. Men for potetmos og brokkolimåltidet var økning merkbart mindre, bekrefter Ballance.
Spinat ser ut til å ha samme effekt som brokkoli
Det er tidligere gjort flere studier der poteter er servert sammen med ulike typer grønnsaker. Å servere potetmosen sammen med en blandet salat av tomater, agurk og salatblader ser ikke ut til å ha samme positive effekt som kombinasjonen kokt brokkoli og potetmos.
Heller ikke gulrøtter, erter, kinakål eller rosenkål ser ut til å ha spesielt stor effekt, mens spinat har gitt samme lovende resultater som brokkoli.
Stivelsesrike matvarer har høy GI
Høy GI er forbundet med rask blodsukkerstigning, og stivelsesrike matvarer som poteter, pasta, ris og hvitt brød tilhører alle denne kategorien. For folkehelsa er det viktig å finne frem til gode kombinasjonsmåltider der de andre råvarene kan «hjelpe» de stivelsesrike matvarer slik at blodsukkernivået ikke stiger så raskt og høyt.
– Resultatene fra vår studie viser at to porsjoner brokkoli spist sammen med en porsjon potetmos har en svært positiv effekt på potetene, og vi kan anta at det samme vil gjelde også når brokkoli serveres sammen med ris eller pasta, sier Simon Ballance.
Han skal nå i gang med å se på effekten på blodsukkerstigning av andre typiske norske middagsmatkomponenter som laks, gulrøtter og urtesaus spist sammen med potet, ris og pasta.
– I virkeligheten spiser ingen potet alene. Derfor er det av høy forskningsrelevans å se på måltider fremfor enkeltmatvare og særlig når det gjelder effekten av blodsukkerstigningen, avslutter Simon Ballance.
Fakta om forskningen
Denne forskningen er en del av prosjektet Bedre konkurransekraft for norske poteter, finansiert av Forskningsmidler for jordbruk og matindustri og den norske potetindustrien. Prosjektet ledes av NIBIO.
Kontaktperson
Temaer
Grønnsaker