Næringsinnhold og helseeffekter av Ribes med hovedvekt på solbær – Hva er funnene i forskningsstudier og hva kan brukes i markedsføring av Ribes som sunne produkter?
Publikasjonsdetaljer
Utgiver : Nofima
Internasjonale standardnummer
:
Trykt
:
9788282968621
Publikasjonstype : Nofimas rapportserie
Antall sider : 37
Lenker
:
NVA
:
nva.sikt.no/registration/019b0...
Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.
Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no
Sammendrag
Rapporten gir en oversikt over næringsinnhold og innholdsstoffer i Ribes, regler for ernærings- og helsepåstander og mulige ernærings- og helsepåstander på Ribes, samt en gjennomgang av litteraturstudier på helseeffekter av solbær. Solbær er rike på vitamin C og fiber, samt bioaktive plantestoffer som anthocyaniner (fargestoffer i bær). Ernæringspåstandene «kilde til vitamin» og «høyt innhold av vitamin C» kan brukes om solbær, og hele bær kan omtales som «kostfiberkilde». Ellers er det ingen tillatte ernæringspåstander på solbær. Det finnes ingen godkjente helsepåstander for solbær eller innholdsstoffer i solbær, bortsett fra på vitamin C, som har flere godkjente helsepåstander knyttet til bl.a. kollagendannelse, immunforsvar og nervesystemet. Mange studier har vist helseeffekter av solbær, for eksempel er det vist at solbær og anthocyaniner kan bidra til bedre hjertehelse, blodsukkerkontroll, kognitiv funksjon og fysisk prestasjon, men det er ikke tilstrekkelig dokumentert til at det har fått en godkjent helsepåstand. Det er derfor ikke tillatt å bruke denne informasjonen i kommersiell kommunikasjon i tilknytning til solbær eller solbærprodukter. Den beste måten å markedsføre Ribes på som sunne produkter, kan være ved å henvise til kostrådene som anbefaler at frukt og bær og grønnsaker bør være en del av alle måltider.
