Målet med prosjektet er å utvikle nye smarte løsninger for å overvåke transporten av sjømat fra det øyeblikket den er fanget inntil den er servert ved middagsbordet.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. mai 2015

Slutt

01. jan 2018

Finansiert av

NPA - The Northern Periphery and Arctic Programme

Samarbeid

University of Iceland (Island), Oulu University of Applied Sciences (Finland), Ardtoe Marine Research Facility (Skottland) og Hätälä (Finland)

Prosjektdeltakerne besøkte den finske sjømatprodusenten Hätälä i september 2015. Foto: Wilhelm Solheim/Nofima

Utgangspunkt for prosjektet

Prosjektets målsetting er å utvikle et Smart-Label etikettsystem som skal:

  1. Overvåke og spore varer under transport – fra produsent til forbruker.
  2. Utvikle en elektronisk etikett som vil bli satt på forsendelser av sjømat for måling av temperatur.
  3. Et telekommunikasjonssystem som henter data fra de elektroniske etikettene, legger til tid og GPS-posisjonsdata og sender dette til online server.
  4. Serveren lagrer og prosesserer data fra telekommunikasjonssystemet. Systemet har et internett-grensesnitt for brukerne.

Ny teknologi

Ved hjelp av ny teknologi arbeider forskerne ved University of Applied Science i Oulu i Finland med å lage tynne elektroniske etiketter, såkalte «smart labels».

Forskere printer ut temperatursensorer, batterier og annen elektronikk på tynne etiketter. Disse plasseres deretter på individuelle pakker med sjømat på vei fra for eksempel fiskemottak til grossist, og videre ut til med nye pakker til supermarkeder.

De smarte etikettene vil sende en alarm dersom for eksempel temperaturen overstiger akseptable nivåer under transport. Da vil man kunne gjøre noe med problemet før sjømaten blir ødelagt.

Korrekt temperatur er ett av de viktigste parametrene for å sikre lengst mulig holdbarhetstid for sjømat.

Filmer

Kontaktperson