JuicyFish
Redusert væsketap i fiskeprodukter
I dette prosjektet jobber vi for at fiskeprodukter skal holde seg enda saftigere ved at de slipper mindre væske både i produksjonen og i emballasjen.
Start
10. jun 2015
Slutt
10. jun 2018
Finansiert av
RFF Nord-Norge - regionalt forskningsfond
Samarbeid
Lofotprodukt AS, Fjordland AS, Fjordkjøkken AS
Prosjektleder(e):
Nullvisjon for væsketap
Den overordnede idéen er å gi økt produktkvalitet i fiskeprodukter og mindre svinn i produksjon, i butikk og hos forbruker. Visjonen er å oppnå saftige produkter uten væskeslipp under prosessering og uten at væske skilles ut i emballasjen på vei fram til forbruker – Nullvisjon for væsketap.
Redusert væsketap gjennom optimalisering i hele verdikjeden vil gi bedriftene økt markedsfortrinn og verdiskapningspotensiell i form av bedre produktkvalitet og mindre økonomisk tap, samt ny mulighet til å drive mer bærekraftig og effektiv produksjon og oppnå bedre utnyttelse av råstoffet.
Væsketap er en felles utfordring for bedriftene som produserer og leverer fiskeprodukter. Det store væsketapet kan forekomme i flere produksjonsledd og/eller under lagring, og det er viktig å se på hele verdikjeden for å kunne løse utfordringen.
For å oppnå nullvisjon for væsketap fra sjømat er det behov for:
- Bedre produktkvalitet for fiskeprodukter
- Bred kunnskapsplattform om når/hvor i verdikjeden væsketap skjer og hvorfor.
- Prosessoptimalisering, evt. ny teknologiløsning for redusert væsketap langs hele verdikjeden:
- Optimal råstoffutnyttelse
- Optimal forbehandling og prosesseringsmetoder
- Optimal produktemballering og lagringsbetingelser
Målet med prosjektet er å kartlegge hvilke prosessbetingede og/eller fysiologiske faktorer som påvirker væskeslipp, og prøve ut tiltak som bringer oss nærmere nullvisjonen for væskeslipp.