Stikkelsbær på hellig grunn
Stikkelsbærene er det nyeste tilskuddet på Helgum gård. De er beskåret og minner mest om vinranker. I sommer kan Elisabeth Faye Gaarder for første gang høste, sylte og tilby stikkelsbærdelikatesser til kundene i gårdsbutikken.
Ned bakken fra Granavollen, Tusenårsstedet i Gran kommune, ligger Helgum gård. Et gårdsnavn som tyder på at dette var et hellig sted allerede i førkristen tid. Gården er et praktfullt skue, men slik har det ikke alltid vært. Da Tor Andreas Gaarder som 17-åring bestemte seg for å satse på gårdsdriften, var bygningene forfalne og hagen et villniss.
Fra bunnen av
Ekteparet Elisabeth og Tor Andreas har bokstavelig talt bygget opp gården og driften fra bunnen av. I dag er det storfe, korn og sau som gir mesteparten av inntektene. Neste år kommer de også til å satse på eksklusive produkter av stikkelsbær.
– Målet er å utvikle og produsere syltetøy og andre delikatesser – og alt skal lages håndverksmessig fra bunnen av, forteller Elisabeth.
Kunnskap og inspirasjon
Å delta på grunnmodulen for videreforedling av frukt og bær har gitt Elisabeth både grunnleggende kompetanse og inspirasjon til produktutvikling.
– I grunnmodulen kombinerer vi teori, praksis og bedriftsbesøk. Vi besøkte Sissel og Tor Erling Gransæther på Eplegården i Hurum. Tor Erling har lang erfaring og solid kompetanse innen mange aktuelle områder. I tillegg deler han gjerne sine erfaringer, både de gode og mindre gode. Han har også en rekke nyttige tips å by på, sier Cecilia Midsund Kippe. Hun er ansvarlig i Nofima for lokalmatprodusenter innen grønnsaker, frukt og bær.
Etter grunnmodulen har Elisabeth grunnoppskriften på stikkelsbærsyltetøyet klar.
– Neste steg er å gjøre finjusteringer for ulike varianter, og er flott at Cecilia kan komme hit for å hjelpe oss med testingen og vise oss muligheter for utvikling av produktvarianter, sier Elisabeth.
Mangfold og gjensidig nytte
I bedene med stikkelsbærene trives også gressløk og krydderurten isop – Nordens lavendel. Det er ikke tilfeldig at nettopp disse plantene deler plassen i de vakre bedene.
– Stikkelsbærene er økologiske, og jeg unngår sprøytemidler og kunstgjødsel. Så jeg googlet, og fant at gressløk avgir svovel og gjør matjorda bedre. Mens isop tiltrekker seg nytteinsekter som spiser opp skadedyr, forteller Elisabeth.
Gårdsbutikk med sjel og kvalitet
Stikkelsbærproduktene skal, på samme måte som andre håndverksprodukter fra gården, først og fremst selges i gårdsbutikken. Den startet Elisabeth for fem år siden, og bærebjelken er ull, skinn og klær laget fra sauene på gården. I tillegg selger hun kvalitetsprodukter fra andre lokale produsenter.
Da de startet med sau og falt valget på norsk pelssau fordi ulla er så myk og flott. Et tydelig kjennetegn for både Elisabeth og Tor Andreas er at de tenker helhet, og satser på kvalitet og særpreg fremfor volum. Det skal også prege bærproduktene. De skal være delikate og eksklusive.
Grunnmodul – videreforedling av frukt og bær
Et kurs bestående av seks kursdager fordelt på tre samlinger. Kurset er en kombinasjon av teori, praktiske øvelser og bedriftsbesøk.
Det legges vekt på kvalitet, måling av kvalitet og måling av sensorisk opplevelse. Deltakerne får kunnskap om riktig behandling under videreforedlingen, fra råvare til ferdig produkt, gjennom bl.a. valg av utstyr, varmebehandling, tilsetnings- og hjelpestoffer, emballering og lagring. I tillegg gis informasjon rundt regelverk, merking av mat og mattrygghet.
Målet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende kompetanse om prosessering av frukt og bær, og hvordan en kan oppnå stabile, gode produkter.
Målgruppen er lokalmatprodusenter (<10 årsverk) innen prosessering av norske frukt- og bærprodukter.
Kompetansenettverket og besøksordningen
Besøksordningen tilbyr gratis besøk av en aktuell rådgiver inn i din egen virksomhet. Det kan være en person fra et matfaglig miljø eller annet basert på det behovet du måtte ha. I løpet av besøket kan det utføres noe konkret arbeid i tillegg til rådgivning og en enkel analyse for å kartlegge dagens situasjon, potensialet og behov. Rådgiveren skal også kunne vise vei til andre kompetansemiljøer og mulige offentlige virkemidler basert på ditt behov.
Kontaktperson
Temaer
Lokalmat