DigiFoods utvikler fremtidens sensorer for matindustrien

Nå er årsrapporten for 2024 klar. Her kan du lese om vitenskapelige høydepunkt og praktiske anvendelser av nye sensorteknologier hos matprodusenter.
2024 var et bra år for DigiFoods (SFI Digital Food Quality). Etter fire år med forskning har senteret nådd halvveis i prosjektperioden og utviklet flere innovative løsninger som industripartnere tester og implementerer.
For mer informasjon og for å lese hele årsrapporten, besøk digifoods.no eller last ned rapporten nedenfor.
Forskningen ved DigiFoods var i 2024 organisert i tolv forskningsprosjekter innen sensor- og applikasjonsutvikling, robotikk, prosessanalyse og forbrukerinnsikt. Forskere og andre fagfolk har utviklet ny teknologi for målinger på produsentenes prosesslinjer. Det omfatter målinger av parametere som tørrstoff i poteter og ost, sødme i tomater og jordbær, kjernetemperatur i fiskekaker, fettinnhold i pølser og kjøtt, samt protein- og fettinnhold i fjærkre og lakseprodukter.
– Denne typen aktivitet er kjernen i DigiFoods. Vi lærer om produktene og prosessene, vurderer utfordringene, utvikler og tester sensorene, og sammen med partnerne ser potensial for innovasjon, sier senterleder Jens Petter Wold i Nofima.
Blant teknologiske høydepunktene i 2024 er
- En ny NIR-sensor for kontaktløse målinger under produktoverflaten som kan måle sukkerinnhold i jordbær og tomater, samt kjernetemperatur i fiskekaker
- Utvikling av et bærbart FTIR-instrument for måling av proteinkomposisjon i peptidblanding fra enzymatisk hydrolyse
- Demonstrasjon av Raman-spektroskopi for bestemmelse av matkvalitet direkte i industrielle prosesser
- Hyperspektral kamerateknologi for industriell måling av kvalitetsparametere i laksefileter. Denne teknologi ble tatt kommersielt i bruk i 2024
Senteret spiller også en viktig rolle i utdanning og rekruttering, med ti doktorgradsstudenter og postdoktorer og fire masterstudenter involvert i forskningen.
For mer informasjon og for å lese hele årsrapporten, besøk digifoods.no eller last ned rapporten nedenfor.
Kontaktperson
Forskningsområder
Kvalitet og målemetoder
Filer og Lenker