Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Økologisk mat for storhusholdninger

Stortinget har fastsatt et mål på 15 % økologisk produksjon og forbruk i 2020. Skal Norge nå Stortingets mål, må storhusholdning, offentlige og private, opp på minst dette nivået. For å få dette til må både prisen og tilgangen på økologiske varer forbedres.

Fôr og lakselus gir økte kostnader for oppdrettere

Kostnadene i lakseoppdrett har økt markert de siste årene. Fra 2012 til 2014 økte produksjonskostnadene med 5 kr per kilo. Et kilo slaktet laks kostet i 2014 cirka 28,50 kroner å produsere.

Kornets sunne næringsstoffer

Hos matforskningsinstituttet Nofima pågår flere forskningsprosjekter der målet er å utnytte de sunne komponentene i kornet på best mulig måte.

Bedre regelverk kan gi laksevekst

Både skiftende regjeringer og oppdretterne vil at havbruksnæringen skal vokse. Men forvaltning og lovverk må forbedres om vekst i næringen skal være mulig, viser en ny forskningsrapport.

Doblet holdbarhet for oppkuttet frukt og grønt

«Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag» lyder kostrådet, men kun et fåtall av oss spiser såpass mye. Med skrelte og oppkuttede varianter kan det være lettere å nå målet.

Uthvilt torsk gir best kvalitet

Forbrukerne etterspør god nok torsk, industrien jakter nok torsk for etterspørselen. Ragnhild Aven Svalheim på Nofima spør om torsken har det godt nok.

Fastsatte holdbarheten til snøkrabbe

Krabbe og andre skalldyr er sommermat for mange. Nå utvides sommermat-reportoaret med en ny art. Forskere i Nofima har undersøkt holdbarheten til nykommeren snøkrabbe.

Spektroskopi i lommeformat

Mange utfordringer innenfor matindustrien kan nå løses ved hjelp av bitte små dingser. Seniorforsker Jens Petter Wold har framtida i lomma – bokstavelig talt.

Torskegåten er løst

Genetiske forskjeller mellom skrei og kysttorsk har vært forklart med at de ikke krysser seg med hverandre. Det er feil.

Tre måter å tilpasse verdens fiskeoppdrett til klimaendringer

Ifølge FAO har klimaendringer allerede begynt å påvirke akvakultur. Om oppdrettere verden over kan tilpasse seg, kan endringene by på muligheter. På en FAO-konferanse nylig presenterte Nofima-forsker Panya Sae-Lim tre nøkkelstrategier hvor avlsprogram kan brukes til å tilpasse oppdrettsfisk til klimaendringer.

Forrige 1 … 41 42 43 44 45 46 47 48 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie