Den var spådd å bli en gullgruve innen norsk fiskeri. Så ble norske fiskere kastet ut fra de beste fiskefeltene – og det ble ganske stille rundt det nye, norske fiskeriet. Hva skjedde med den norske snøkrabben? Og har den fortsatt noen framtid i norske fiskerier?
Neste gang du fjerner skinn og bein fra fiskemiddagen og slenger det i matsøpla, kan du jo tenke litt over at du kvitter deg med noe som kan være verdt 8500 kroner per gram!
40 prosent av alle matforgiftninger skjer hjemme. Nofima-forskere leder arbeidet med å finne de beste løsningene for å redusere dette tallet.
Gulrot ligger godt i plastpakningene, så lenge de har det kjølig nok. Når gulrøtter ligger i romtemperatur i butikken, får de kortere holdbarhet, noe som fører til unødvendig matsvinn.
Nedsatt smakssans og for positiv innstilling kan være en utfordring når seniorene skal teste nye produkter rettet mot dem. Nofima-forskere fant ny kunnskap og gunstige metoder da de undersøkte aktive eldres preferanser for fiber- og proteinrike drikker.
Vanlig fryselagring er langt fra optimal, viser omfattende forskning på frysing og tining. Lavere frysetemperatur kan gjøre en stor forskjell.
Mat og mennesker kan bære med seg farlige mikrober, og renhold kan beskytte deg mot å bli syk. Men det tar også tid og vi forbruker kjemikalier og vann.
Over 50 prosent av fiskemelet kan byttes ut med tunikatmel, uten at det går ut over den fysiske fôrkvaliteten, viser forsøk med nytt avansert utstyr for ingrediensutvikling.
Laks i lukkede anlegg trenger kunstig lys. Forsøk har vist at LED-lys kan brukes, og at høyere intensitet enn 0.25 µmol/m2/s ikke er nødvendig for fiskens vekst og overlevelse i RAS-anlegget.
Få næringer har vokst mer enn sjømatnæringen de siste 15 årene. Eksporten bikket i 2019 over 100 milliarder kroner og verdiskapingen i sjømatnæringen er mer enn seksdoblet de siste 15 årene.