Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Helse og miljø frister flere til å spise tare

Hvordan er det mulig å få flere til å spise tare? Helse og miljø er de to beste argumentene.

Rognkjeks blir kongemat

Det har vist seg vanskelig å finne annen bruk for rognkjeks når den har gjort seg ferdig som lusespiser i oppdrettsanlegg. Men nå kan det se ut som den lille rensefisken passer godt som mat til oppfôring av små kongekrabber.

Kan diagnostisere nefrokalsinose i felt

Nefrokalsinose får versting-stempel av fiskehelsepersonell. Det er en raskt økende nyresykdom hos laksefisk som vi ikke kjenner verken omfanget av eller årsakene til. Nå har Nofima-forskere videreutviklet diagnostikken slik at man kan fastslå på levende fisk i felt hvor mye laks som har nefrokalsinose og i hvilken grad.

Parisavtalen forsterker fiskeflåtens fangstmønster 

Norske fiskere har alltid valgt å fange de viktigste artene i intense sesonger. Vil krav om redusert klimagassutslipp påvirke sesongmønsteret?

Fem fylker står for 90 prosent av verdiskapingen i sjømatnæringen 

Størst av alle er Nordland som har over 20 milliarder i verdiskaping og ringvirkninger. De andre fylkene er Vestland, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal og Trøndelag.  

Kylling som spiser larver smaker akkurat som andre kyllinger

La kyllingene spise insektlarver, og kjøttet blir akkurat som kjøttet fra andre kyllinger. Insekter i fôret gir kjøtt med samme smak og næringsinnhold, men foreløpig er det altfor dyrt.

Varmere hav gir ekstra helserisiko for oppdrettstorsk

Nofima kobler klimaprognoser med fiskehelse. Det gir praktisk kunnskap som oppdrettere og forvaltning kan ha nytte av for langsiktig god drift.

Åpning for norsk oppdrettstorsk

Britiske kokker setter gjerne norsk oppdrettstorsk på menyen. Deres italienske kolleger er noe mer forbeholdne.

Frukt og grønnsaker trenger ulik oppbevaring

Riktig oppbevaring og emballering øker holdbarheten til frukt, bær og grønnsaker. Nofima-forskere har undersøkt ulike grønnsaker for å se hvordan de klarer seg under ulike forhold.

Hver ansatt skaper verdier for 4,6 millioner 

Hver ansatt i havbruksnæringen skaper verdier for 2,4 millioner kroner. Aller mest kommer fra de ansatte på merdkanten. I matfiskoppdrett gir hvert årsverk 4,6 millioner i verdiskaping, noe som er om lag fire ganger mer enn gjennomsnittet for norsk industri.

Forrige 1 … 8 9 10 11 12 13 14 … 48 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie