Ultraprosessert mat burde være et kostråd: NEI
Publikasjonsdetaljer
Tidsskrift : Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE) , vol. 21 , p. 26–30 , 2023
Internasjonale standardnummer
:
Trykt
:
1503-5034
Elektronisk
:
2703-9609
Publikasjonstype : Fagartikkel
Sak : 3
Lenker
:
DOI
:
doi.org/10.18261/ntfe.21.3.7
ARKIV
:
hdl.handle.net/11250/3122388
Forskningsområder
Teknologier for matprosessering
Kosthold og helse
Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.
Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no
Sammendrag
Nøkkelpunkter • Det er utfordrende å klassifisere mat som er ultraprosessert korrekt med NOVA-klassifiseringen. • NOVA-klassifiseringen er unyansert – ikke all ultraprosessert mat (UPF) er usunn. • Det er metodologiske utfordringer ved studier som ser på inntak av UPF og helseutfall. • Vi vet per i dag ikke nok om de ulike årsakssammenhengene som observeres mellom UPF og uhelse. • Veien videre krever mer forskning og et mindre heterogent klassifiseringssystem enn NOVA.