Ultraprosessert mat burde være et kostråd: NEI
Publikasjonsdetaljer
Tidsskrift : Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE) , vol. 21 , p. 26–30 , 2023
								
									Internasjonale standardnummer
									:
								
								
																	Trykt
									:
									1503-5034
									
																	Elektronisk
									:
									2703-9609
									
															
Publikasjonstype : Fagartikkel
Sak : 3
									
										Lenker
										:
									
									
																			DOI
										:
										
																						doi.org/10.18261/ntfe.21.3.7
											
										
										
																			ARKIV
										:
										
																						hdl.handle.net/11250/3122388
											
										
										
																	
Forskningsområder
Teknologier for matprosessering
Kosthold og helse
Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.
Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no
Sammendrag
Nøkkelpunkter • Det er utfordrende å klassifisere mat som er ultraprosessert korrekt med NOVA-klassifiseringen. • NOVA-klassifiseringen er unyansert – ikke all ultraprosessert mat (UPF) er usunn. • Det er metodologiske utfordringer ved studier som ser på inntak av UPF og helseutfall. • Vi vet per i dag ikke nok om de ulike årsakssammenhengene som observeres mellom UPF og uhelse. • Veien videre krever mer forskning og et mindre heterogent klassifiseringssystem enn NOVA.
