Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Forskere finner de beste proteinene i restråstoff

Laksebein og skjærebein fra kylling kan bli nye viktige proteinkilder. En vesentlig utfordring er kvaliteten på proteinene, og løsningen ser ut til å være analysemetoder som gir bedre kontinuerlig kontroll av proteinkvaliteten.

Lavere kronekurs er godt nytt for sjømatindustrien

Den svakere kronekursen de siste årene har styrket den internasjonale konkurransekraften til sjømatindustrien i Norge, viser en ny rapport fra matforskningsinstituttet Nofima.

Omega-3-fordelingens balansekunst

Omega-3 fra havet er ettertraktet blant folk og fisk. Men ressursen er i manko og må fordeles med kløkt. Oppdrettslaks er en av omega-3 elskerne, som nå får mindre omega-3 i fôret enn før. Spørsmålet forskerne stiller seg, er hvor lite marint omega-3 oppdrettslaksen kan klare seg med?

Innovasjon uten bittersmak

Da Tone Aspevik i Nofima i sitt doktorgradsarbeid skulle lage proteinpulver av fiskeavskjær, skulle kunnskapen hun utviklet være mulig å utnytte kommersielt for industrien.

Ferdigmat – med gourmetkvalitet

Er det mulig å servere industriprodusert «ferdigmat» med gourmetkvalitet? Ja, mener både Nofimas forskere, eksperter innen gastronomi, og forbrukere. Lav Temperatur i Lang Tid – LTLT – er løsningen for mange kjøttprodukter.

To gode råd til settefiskprodusenter

I 2015 døde 41 millioner laks etter utsett i sjø i norsk lakseoppdrett, viser uoffisielle tall fra Fiskeridirektoratet. Nofimas forskning viser at mange av disse trolig kan overleve og bli til god mat. Det som skal til er forebygging. Her er noen tiltak som settefiskprodusenter selv kan gjennomføre.

Fremtidens sunnhetsbrød

Nå har Nofima-forskere utviklet et brød som kan senke kolesterolet. Med kunnskap om hvordan superkostfiberet betaglukan fungerer, har de kommet frem til både en brødoppskrift og en bakeprosess som beholder beta-glukanene mest mulig intakte.

Spektroskopi i lommeformat

Mange utfordringer innenfor matindustrien kan nå løses ved hjelp av bitte små dingser. Seniorforsker Jens Petter Wold har framtida i lomma – bokstavelig talt.

Torskegåten er løst

Genetiske forskjeller mellom skrei og kysttorsk har vært forklart med at de ikke krysser seg med hverandre. Det er feil.

Tre måter å tilpasse verdens fiskeoppdrett til klimaendringer

Ifølge FAO har klimaendringer allerede begynt å påvirke akvakultur. Om oppdrettere verden over kan tilpasse seg, kan endringene by på muligheter. På en FAO-konferanse nylig presenterte Nofima-forsker Panya Sae-Lim tre nøkkelstrategier hvor avlsprogram kan brukes til å tilpasse oppdrettsfisk til klimaendringer.

Forrige 1 … 38 39 40 41 42 43 44 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie