Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Nytt verktøy mot farlig lakseparasitt

UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.

Bærekraftig fôr med alger: Slik jobber Nofima

Når Nofima forsker på bærekraftig fôr til laks, er det hele veien fra en ny ingrediens leveres til vårt fôrteknologisenter, til laksen har spist fôret og vokst seg stor.

Smaksforskjeller på julepølser

Nofimas profesjonelle smaksdommere har vurdert åtte julepølser. Testene viser flere smaks- og teksturforskjeller, men det er ikke sikkert alle vil være merkbare for folk flest.

Laks utskiller stoffer som tiltrekker seg lakselus

Ny forskning styrker kunnskapen om hvorfor lakselus nesten utelukkende tiltrekkes av laks.

Norskproduserte vegetarprodukter har framgang, men det er nedgang i salget totalt

Det norske markedet for plantebaserte produkter nådde en topp i 2021, deretter har det falt noe tilbake. Ikke desto mindre; markedet er tre ganger så stort som i 2016.

Norsk fiskesaus: En ny smaksopplevelse fra havet

Nofima-forskere har utviklet metoder for å produsere fiskesaus av god kvalitet fra pelagisk fisk som kolmule og sildeavskjær. Dette åpner for nye muligheter innen matproduksjon og kan bidra til økt verdiskaping i norsk fiskerinæring.

Riktig fôrmengde og -kvalitet til kua

Nå kan melkebønder raskt få svar på hvor mye fôr av hvilken kvalitet kyrne trenger for å melke optimalt, og når gresset har ideelt næringsinnhold ved slåttetidspunkt.

Skreddersydde peptider kan være nøkkelen til bedre helse

Nofima-forskere har undersøkt hvilke deler av restråstoff fra kylling og raudåte som inneholder komponenter som kan gi ekstra helsegevinster utover vanlig ernæring. Svaret er peptidene.

Usynlig lys som velferdsindikator

Dyr som lever med en fysisk skade eller har usynlige tegn på stress kan identifiseres visuelt ved hjelp av fluorescerende lys.

Rekordår for sjømatnæringen – Vestland og Nordland topper lista

Fjoråret ble et rekordår for norsk sjømatnæring. De totale verdiskapingene og ringvirkningene var på 139 milliarder kroner. Vestland og Nordland sto for totalt 49 av de milliardene, tett fulgt av Møre og Romsdal og Trøndelag.

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie