UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.
Når Nofima forsker på bærekraftig fôr til laks, er det hele veien fra en ny ingrediens leveres til vårt fôrteknologisenter, til laksen har spist fôret og vokst seg stor.
Nofimas profesjonelle smaksdommere har vurdert åtte julepølser. Testene viser flere smaks- og teksturforskjeller, men det er ikke sikkert alle vil være merkbare for folk flest.
Ny forskning styrker kunnskapen om hvorfor lakselus nesten utelukkende tiltrekkes av laks.
Det norske markedet for plantebaserte produkter nådde en topp i 2021, deretter har det falt noe tilbake. Ikke desto mindre; markedet er tre ganger så stort som i 2016.
Nofima-forskere har utviklet metoder for å produsere fiskesaus av god kvalitet fra pelagisk fisk som kolmule og sildeavskjær. Dette åpner for nye muligheter innen matproduksjon og kan bidra til økt verdiskaping i norsk fiskerinæring.
Nå kan melkebønder raskt få svar på hvor mye fôr av hvilken kvalitet kyrne trenger for å melke optimalt, og når gresset har ideelt næringsinnhold ved slåttetidspunkt.
Nofima-forskere har undersøkt hvilke deler av restråstoff fra kylling og raudåte som inneholder komponenter som kan gi ekstra helsegevinster utover vanlig ernæring. Svaret er peptidene.
Dyr som lever med en fysisk skade eller har usynlige tegn på stress kan identifiseres visuelt ved hjelp av fluorescerende lys.
Fjoråret ble et rekordår for norsk sjømatnæring. De totale verdiskapingene og ringvirkningene var på 139 milliarder kroner. Vestland og Nordland sto for totalt 49 av de milliardene, tett fulgt av Møre og Romsdal og Trøndelag.