Dyr som lever med en fysisk skade eller har usynlige tegn på stress kan identifiseres visuelt ved hjelp av fluorescerende lys.
Nofima-forskere har utviklet metoder for å produsere fiskesaus av god kvalitet fra pelagisk fisk som kolmule og sildeavskjær. Dette åpner for nye muligheter innen matproduksjon og kan bidra til økt verdiskaping i norsk fiskerinæring.
Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.
Nå kan melkebønder raskt få svar på hvor mye fôr av hvilken kvalitet kyrne trenger for å melke optimalt, og når gresset har ideelt næringsinnhold ved slåttetidspunkt.
2023 ble et bra år for store deler av norsk sjømatnæring, men villfiskindustrien har sine utfordringer. Dette kommer fram i en fersk rapport fra Nofima.
UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet.
Nofimas fagfolk har vurdert helseeffekter av solbærråsaft, og undersøkt smaksforskjeller mellom ulike varianter av solbærdrikke.
Nofima-forskere har undersøkt hvordan hyttelivet påvirker mattryggheten – og matvanene. Det er omtrent tre ganger flere som rapporterer om magesyke under eller rett etter hyttebesøk, enn hjemme.
Engasjerte forskere kan godt finne på å gå vitenskapelig til verks for å finne ut hvordan torsk kan kokes til perfeksjon.