Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Mer omega-3 i laks med avl

Det er mulig å endre fettsyresammensetningen i oppdrettslaks ved hjelp av avl, viser ny doktorgrad. Det kan bidra ytterligere til å utnytte omega-3 i fôret mer effektivt.

Omega-3-nivået i fôret er viktig for laksens velferd

Både vekst, fiskevelferd og kvaliteten på laksemuskelen blir bedre ved høye nivå av omega-3-fettsyrene EPA og DHA i fôret, enn ved lave. Det er hovedkonklusjonen i et omfattende forsøk der laksens ernæring og helse ses i sammenheng.

Tørrfisken bygde landet – og gjør det fortsatt

Tørrfisk- og saltfisknæringen i Norge skaper store verdier både lokalt og nasjonalt. En pågående ringvirkningsanalyse for disse tradisjonsrike næringene viser at de utgjør 4300 arbeidsplasser og en samlet verdiskaping på vel tre milliarder kroner året.

Kvalitet premieres ikke – men det gjør kvantum

Det er dårlig sammenheng mellom pris og kvalitet på fersk torsk levert av den norske kystflåten. Det kan bidra til sløsing.

Laksefôret er omtrent som før

Det har knapt vært endringer i mengde fôr produsert til norsk lakseoppdrett og i mengde laks slaktet fra norske anlegg fra 2012 til 2016, viser ny rapport. Men råvarene som ble brukt i fôret har krabbet enda mer opp på land.

Antibiotikaresistens i matkjeden

Antibiotikaresistente bakterier og gener kan spres på mange måter og dermed bidra til økningen i resistensutviklingen. En av spredningsveiene er via matkjeden.

Stillehavsøsters kan ha potensial for restaurantmarkedet

Den robuste stillehavsøstersen som invaderer Skagerrakkysten skaper hodebry for såvel grunneiere som miljømyndigheter. Nå har forskere sjekket om det kan være mulig å spise opp problemet.

Laksens barrierevev påvirkes av sink og omega-3

Tidligere har forskere i Nofima meldt at nok omega-3 og sink i fôret styrker laksens skinn. Ny rapport viser at disse næringsstoffene også har et viktig samspill i laksens tarm og trolig også i gjeller.

Nykål er lekker supermat

Forskerne har undersøkt hvordan de ulike kålsortene klarer seg ute på åkeren. Deretter har de kartlagt innholdsstoffer og hvilke sensoriske egenskaper (altså smak, tekstur og lukt og) som kjennetegner de ulike sortene. Noen passer til råkost og i salater, mens andre kan passe godt i varme retter.

Foretrakk norske tomater framfor importerte

Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat.

Forrige 1 … 25 26 27 28 29 30 31 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie