Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Gulrot bør lagres kjølig

Gulrot ligger godt i plastpakningene, så lenge de har det kjølig nok. Når gulrøtter ligger i romtemperatur i butikken, får de kortere holdbarhet, noe som fører til unødvendig matsvinn.

Fisk får bedre kvalitet med lavere frysetemperatur

Vanlig fryselagring er langt fra optimal, viser omfattende forskning på frysing og tining. Lavere frysetemperatur kan gjøre en stor forskjell.

Seniorer bør involveres i produktutvikling

Nedsatt smakssans og for positiv innstilling kan være en utfordring når seniorene skal teste nye produkter rettet mot dem. Nofima-forskere fant ny kunnskap og gunstige metoder da de undersøkte aktive eldres preferanser for fiber- og proteinrike drikker.

Tunikatmel funker i fôr

Over 50 prosent av fiskemelet kan byttes ut med tunikatmel, uten at det går ut over den fysiske fôrkvaliteten, viser forsøk med nytt avansert utstyr for ingrediensutvikling.

Du bør vaske kjøkkenbenken rett etter matlaging

Mat og mennesker kan bære med seg farlige mikrober, og renhold kan beskytte deg mot å bli syk. Men det tar også tid og vi forbruker kjemikalier og vann.

Laks i resirkuleringsanlegg lever godt med LED-lys

Laks i lukkede anlegg trenger kunstig lys. Forsøk har vist at LED-lys kan brukes, og at høyere intensitet enn 0.25 µmol/m2/s ikke er nødvendig for fiskens vekst og overlevelse i RAS-anlegget.

Sjømatnæringen har seksdoblet verdiskapingen

Få næringer har vokst mer enn sjømatnæringen de siste 15 årene. Eksporten bikket i 2019 over 100 milliarder kroner og verdiskapingen i sjømatnæringen er mer enn seksdoblet de siste 15 årene.

Lang holdbarhet er viktigste matsvinntiltak

En rekke forskningsresultater viser at det å forlenge holdbarheten er viktist for å redusere matsvinnet - for eksempel på kjøttdeig, torskefilet og salami.

Lakseblod kan hjelpe mot jernmangel

Et unikt jernpulver fra lakseblod tas lettere opp i menneskekroppen enn jernsalter. Det kan bli et bedre alternativ for pasienter med blodmangel.

Nitrogen gir lovende resultater i hydrolyseprosess

Overskuddsråstoff fra sild, som rygg, hoder og innvoller inneholder nyttige proteiner og marine fettsyrer. Teknologiutvikling kan bidra til å øke kvaliteten på fett- og proteinproduktene basert på disse delene.

Forrige 1 … 21 22 23 24 25 26 27 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie