Gulrot ligger godt i plastpakningene, så lenge de har det kjølig nok. Når gulrøtter ligger i romtemperatur i butikken, får de kortere holdbarhet, noe som fører til unødvendig matsvinn.
Vanlig fryselagring er langt fra optimal, viser omfattende forskning på frysing og tining. Lavere frysetemperatur kan gjøre en stor forskjell.
Nedsatt smakssans og for positiv innstilling kan være en utfordring når seniorene skal teste nye produkter rettet mot dem. Nofima-forskere fant ny kunnskap og gunstige metoder da de undersøkte aktive eldres preferanser for fiber- og proteinrike drikker.
Over 50 prosent av fiskemelet kan byttes ut med tunikatmel, uten at det går ut over den fysiske fôrkvaliteten, viser forsøk med nytt avansert utstyr for ingrediensutvikling.
Mat og mennesker kan bære med seg farlige mikrober, og renhold kan beskytte deg mot å bli syk. Men det tar også tid og vi forbruker kjemikalier og vann.
Laks i lukkede anlegg trenger kunstig lys. Forsøk har vist at LED-lys kan brukes, og at høyere intensitet enn 0.25 µmol/m2/s ikke er nødvendig for fiskens vekst og overlevelse i RAS-anlegget.
Få næringer har vokst mer enn sjømatnæringen de siste 15 årene. Eksporten bikket i 2019 over 100 milliarder kroner og verdiskapingen i sjømatnæringen er mer enn seksdoblet de siste 15 årene.
En rekke forskningsresultater viser at det å forlenge holdbarheten er viktist for å redusere matsvinnet - for eksempel på kjøttdeig, torskefilet og salami.
Et unikt jernpulver fra lakseblod tas lettere opp i menneskekroppen enn jernsalter. Det kan bli et bedre alternativ for pasienter med blodmangel.
Overskuddsråstoff fra sild, som rygg, hoder og innvoller inneholder nyttige proteiner og marine fettsyrer. Teknologiutvikling kan bidra til å øke kvaliteten på fett- og proteinproduktene basert på disse delene.