Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Forbereder seg på flere arter i havbruk

Nofima utvikler metodikk for å følge opp helseutfordringer som kan komme av klimaforandringene og vekst i oppdrett av nye arter.

Ny og raskere sekvenseringsteknologi vil gi matindustrien store fordeler

Listeria monocytogenes er en stor utfordring for matprodusenter. Bakterien kan overleve og vokse i langtidsholdbare matvarer, og har høy dødelighet. Forskere i Nofima har nå funnet en metode som betydelig raskere enn tidligere kan påvise bakterien, noe som kan ha stor økonomisk betydning for industrien, og hindre at folk blir syke.

Barn liker søt og fet mat best

Hvor intenst barn opplever smaker ser ikke ut til å påvirke hvilken mat de liker. Barn liker søt og fet mat best, mens mat som smaker bittert eller umami er minst likt.

Nyttig verktøy for verdiskaping fra marint restråstoff

Sjømatbedrifter som vil øke verdien på restråstoffet sitt og bruke det i nye produkter, må forholde seg til en lang rekke forskrifter, dokumentasjonskrav, tollbarrierer og kompliserte markedsstrukturer. En rapport fra Nofima tilbyr hjelp til å navigere i forskriftsjungelen.

Blikket fester seg ved fristelser

Blikksporingstester viser at emballasjens design påvirker hva som fenger, og dermed hvordan et produkt blir oppfattet. Det er ikke alltid samsvar mellom forventet og faktisk opplevelse.

Ny bivirkning av PD-vaksine

Korsstingsvirvler er en type misdannelse hos oppdrettslaks som settes i gang av oljebaserte vaksiner mot laksesykdommen PD. Vaksinene gir en forbigående feil i virvlenes vekstsone. Påvirkning fra miljøet på virvelens videre vekst, vil avgjøre om det utvikles deformitet eller ikke.

Sjømatnæringen klarte seg godt til tross for pandemien

Sjømatnæringen og den spesialiserte leverandørindustrien klarte seg godt gjennom første fase av pandemien. Den totale verdiskapingen i sjømatnæringen var på 59 milliarder kroner i 2020. Dette er en nedgang fra 2019, men næringen økte samtidig med 2.000 ansatte. Inkluderes ringvirkninger, legger sjømatnæringen grunnlag for 93.600 arbeidsplasser.

Stress på larvestadiet kan gjøre oppdrettsfisken mer robust senere i livet

Kan fisk programmeres til å bli robust? Forskerne jobber med å etablere en metode som kan gjøre fisken mer tolerant for ulike påkjenninger.

Én celle (+ restråstoff) kan bli flere tusen kilo kjøtt

Utgangspunkt er en celleprøve fra en levende ku. En bioreaktor, et serum og noen uker senere kan resultatet være tusenvis av kilo dyrket kjøtt.

Nanomaterialer blir viktige i fremtidens matemballasje, men de må brukes riktig

Nofima-forskere har studert hvilke nanomaterialer som egner seg for å kapsle inn naturlige antimikrobielle midler. Hensikten er å gjøre matemballasjen grønnere.

Forrige 1 … 15 16 17 18 19 20 21 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie