NTP's temadag mat og helse - 23 mai 2024

Dato

23. mai 2024

Tid

09:30 - 15:30

Sted

Nofima, Osloveien 1, Ås

Pris

kr. 600,- ved fysisk deltakelse. Digital deltakelse er gratis

Sist oppdatert

Nasjonal Teknologiplattform (NTP) ved ANIMALIA og Nofima inviterer til temadag. En møteplass for bedrifter, forskningsmiljøer, myndigheter og andre fagmiljøer. 

Tema for dagen er spørsmålet om prosessering av mat er en utfordring for folkehelsen. Dette belyses fra tre vinkler – forskning, helse og forbrukerholdninger.

  • Hva sier forskningen om tilsetningsstoffer, konsistens og tekstur?
  • Hva er den norske forbrukers holdning til hvordan maten blir bearbeidet?
  • Har vi et forbedringspotensiale og må vi tenke annerledes enn det vi gjør idag?

Dagen vil være en fin anledning til å kunne møtes for nettverksbygging og få inspirasjon fra hva andre i næringsmiddelindustrien har fokus på når det gjelder bearbeiding av mat og folkehelse. 

Foreløpig program

Registering og kaffe fra kl. 9.30

10.00Velkommen ved Animalia
Et skråblikk på prosessering: Varför processer vi maten industriellt? – Då, nu och i framtiden? ved Andreas Håkansson, Lunds Universitet
How different texture of processed food influences oral processing, energy intake and metabolism ved Cirian Forde, Wagningen University and Research, Nederland
Kort pause
11.05Konsistensmidler – Hva ser vi i forskningen, hvor er vi, hvor går vi videre? ved Harald Carlsen, NMBU
Tarmflora/mikrobiota. Hvor står forskningen, hva vet vi, hva påvirker tarmen? ved Ida Rud, Nofima
Relating food texture, eating behaviour and processed food consumption ved Katerina Katsikari, Nofima
Proteiningredienser med bærekraftige prosessering ved Svein Halvor Knudsen
Lunsj
13.15VKM-rapport om konsistensmidler: metode og konklusjoner ved Trine Husøy og Eva Denison, Folkehelseinstituttet
Hvor godt kjenner forbruker til begrepet ultraprosessert mat – og hva legger de i det? ved Rita Nilsen McStay, Orkla og Kari Bugge, Tine                              
Innlegg fra industrien, Nortura og TBA
Pause
14.40Paneldiskusjon: Trine Husøy, FHI og Simon Dankel UiB med flere vil samtale rundt tema bearbeiding av maten vår og om prosessering er en utfordring for folkehelsen.
15.20Avslutning og informasjon om NTP Food for Life

Påmeldingsfrist: 13. mai 2024

Kontaktpersoner