Gå til hovedinnhold
Publisert 2014

Read in English

Publikasjonsdetaljer

Utgiver : Nofima

Internasjonale standardnummer :
Trykt : 978-82-8296-150-9

Publikasjonstype : Nofimas rapportserie

Bidragsytere : Herland, Hilde; Joensen, Sjurdur; Rotabakk, Bjørn Tore

Serier : Nofima rapportserie 1/2014

År : 2014

Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.

Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no

Sammendrag

Utvannet tørrfisk er et krevende produkt når det gjelder holdbarhet i kjølt tilstand. På grunn av høyt bakterieinnhold er det nødvendig å hemme eller drepe disse for å kunne oppnå en holdbarhet som gjør at produktene kan ligge lenge nok i kjøledisken til at dette er en interessant vare for dagligvarebutikker, og dermed for potensielle produsenter av et slikt produkt.

Det finnes flere metoder for å hemme/drepe bakterier i næringsmidler, men ikke alle er egnet for dette produktet. Basert på litteraturstudier virker pakking i modifisert atmosfære (MA) og høytrykksprosessering (HP) som de mest lovende metodene.

Det ble gjennomført et forsøk der effekten av pakking og konservering på holdbarhet under kjølelagring ble testet. Det ble også undersøkt om vasking av skinn i utvanningsprosessen har effekt på holdbarheten på det utvannede produktet. Resultatene viste at MA-pakking syntes som den mest hensiktsmessige metoden for å forlenge holdbarheten til utvannet tørrfisk lagret ved 4 C. Holdbarheten ble forlenget med minst en uke, inntil vel to uker.

Kontaktpersoner: