Etter to år med renovering og forbedring av forsøksfasiliteter, er nå hallen som huser fem avdelinger for marin fisk og et anlegg for fjernvarme hos Nofima på Sunndalsøra offisielt åpnet.

Sist oppdatert

Publisert

Reidun Lilleholt Kraugerud  

Fjernvarmen kommer fra Hydro, og bidrar med stabile høye temperaturer og god utnyttelse av energi til temperaturregulering av vann.

– Dette er vi veldig glade for at vi har fått. Det gjør at vi kan kjøre mer driftssikre forsøk og det gjør stasjonen mer bærekraftige i driften ved bedre utnyttelse av energi og bedre velferd for fisken som er i forsøk, sier Synnøve Helland, leder for forskningsstasjonen etter åpningen tirsdag 22. oktober.

Flere var med på å feire at Nofima er ferdige med en stor og viktig oppgradering.

Kombinasjonen av flere forbedringer i renoveringen gjør at stasjonen nå kan ha høyere kvalitet på sine forsøk enn før, med høyere grad av presisjon. Blant forbedringene er en egen vannbehandlingsavdeling hvor vi kan finfiltrere vann, eget UV-anlegg, og måling av vanngjennomstrømming og oksygen på karnivå med alarm på hvert kar. Det betyr også bedre styring av kapasiteten for å gjøre forsøk med rensefisk.

Nofima har mulighet til å kjøre forsøk fra rogn til stamfisk i disse fem avdelingene.

– Toppfinansieringen til Møre og Romsdal fylkeskommune og SUSU-Programmet har bidratt til at vi kunne øke presisjonen i forskningen til å være på topp, sier Helland.

Sunndal Energi har levert varmtvann til forsøkshallen med rensefisk. Nofima er godt i gang med videre oppgraderinger av stasjonen, som skal bidra ytterligere til en sterk forskningsstasjon på Sunndalsøra.

På «Stasjon for bærekraftig akvakultur» kan det gjøres forskning på laks, regnbueørret, rensefisk, kveite og torsk. Det jobber nær 50 forskere, teknikere og laboratoriepersonell hos Nofima på Sunndalsøra.

Teknikere og forskere i Nofima virket svært fornøyd med oppgraderingen.

Kontaktperson