Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Teknologiutvikling bør være på fiskens premisser

Nye teknologier og metoder som tas i bruk skal ikke være til skade for fiskens ve og vel. Men hvordan sikrer man det? Det skal forskere finne ut av i prosjektet VELDOK. – Vi har allerede fått noen innspill fra næringen og ønsker flere, sier prosjektleder René Alvestad.

Slakting på sjøen kan være framtida 

I dag er det umulig i henhold til norsk lovgivning, men kan slakting i sjøen bli framtida for oppdrettsnæringen?

Teiner med flere hull kan gi mer bærekraftig kongekrabbefiske

Krabbefisker Erling Haugan og krabbeforsker Sten Siikavuopio har lenge spekulert på hvordan krabbeteiner kan utformes, slik at bare de store og kjøttfulle hannkrabbene blir fanget. Løsningen ser ut til å være like enkel som den er effektiv.

Unge voksne overser bærekraftsmerking på sjømat

Hvorfor spiser unge voksne mindre sjømat enn tidligere til tross for økt bevissthet om bærekraftige matvalg?

Levendelevering løfter kvaliteten på hysefilet

Hyse bør leveres levende til fiskemottak og fileteres tidlig. Det gir betydelig bedre filetkvalitet og høyere verdiskaping enn fisk som bløgges og slaktes om bord i fiskefartøyene.

Spekeskinker: en uendelighet av smaker og teksturer

Nofimas ti profesjonelle smaksdommere har analysert tolv ulike spekeskinker innkjøpt fra ulike dagligvarebutikker. De har funnet tydelige forskjeller i både smak og tekstur

Grønnfarging av poteter i butikk fører til matsvinn

Forskere har undersøkt hvordan lys og temperatur påvirker grønnfarging av poteter. Kjølig lagring kan bremse grønnfargingsprosessen betydelig, men dagens emballasjeløsninger beskytter for dårlig mot lys.

Slik kan du bekjempe Listeria i lakseindustrien

Over halvparten av matprodusentene i en internasjonal undersøkelse oppga at de har funnet Listeria i produksjonsmiljøet. Ny forskning fra Nofima viser at god rengjøring er det viktigste våpenet mot Listeria i lakseindustrien.

Fiskeflåten skaper store verdier for Norge

Den norske fiskeflåten skaper store verdier. Og store økonomiske ringvirkninger. I 2023 ble det en netto verdiskaping fra fiskeriene på 22,2 milliarder kroner. Og ringvirkningene av at flåten kjøper varer og tjenester for 9 milliarder i året, når de fleste av landets 357 kommuner.

Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose for hjernesvulstpasienter

Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie