Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Grønn mat fra blå åker

Interesseorganisasjonen - Norwegian Seaweed Assosiation - er etablert. Flere forskningsmiljø jobber sammen og i lag med industrien. Og stadig flere produsenter starter opp. Tare er i ferd med å gjøre seg gjeldende i norsk sjømat.

Torsk som et pellets har same kvalitet som annan villfisk

Eit forsøk med korttidsfôring av torsk tyder på at kvaliteten til villfisk som beitar ved oppdrettsanlegg ikkje tek skade av å ete laksefôr.

Pukkellaksen er en ypperlig matfisk

Nofima-forskere har undersøkt kvaliteten til den forhatte pukkellaksen som invaderte norskekysten i sommer. Konklusjonen er klar: pukkellaks er absolutt egnet for matfatet.

Forbereder seg på flere arter i havbruk

Nofima utvikler metodikk for å følge opp helseutfordringer som kan komme av klimaforandringene og vekst i oppdrett av nye arter.

Ny og raskere sekvenseringsteknologi vil gi matindustrien store fordeler

Listeria monocytogenes er en stor utfordring for matprodusenter. Bakterien kan overleve og vokse i langtidsholdbare matvarer, og har høy dødelighet. Forskere i Nofima har nå funnet en metode som betydelig raskere enn tidligere kan påvise bakterien, noe som kan ha stor økonomisk betydning for industrien, og hindre at folk blir syke.

Barn liker søt og fet mat best

Hvor intenst barn opplever smaker ser ikke ut til å påvirke hvilken mat de liker. Barn liker søt og fet mat best, mens mat som smaker bittert eller umami er minst likt.

Nyttig verktøy for verdiskaping fra marint restråstoff

Sjømatbedrifter som vil øke verdien på restråstoffet sitt og bruke det i nye produkter, må forholde seg til en lang rekke forskrifter, dokumentasjonskrav, tollbarrierer og kompliserte markedsstrukturer. En rapport fra Nofima tilbyr hjelp til å navigere i forskriftsjungelen.

Blikket fester seg ved fristelser

Blikksporingstester viser at emballasjens design påvirker hva som fenger, og dermed hvordan et produkt blir oppfattet. Det er ikke alltid samsvar mellom forventet og faktisk opplevelse.

Ny bivirkning av PD-vaksine

Korsstingsvirvler er en type misdannelse hos oppdrettslaks som settes i gang av oljebaserte vaksiner mot laksesykdommen PD. Vaksinene gir en forbigående feil i virvlenes vekstsone. Påvirkning fra miljøet på virvelens videre vekst, vil avgjøre om det utvikles deformitet eller ikke.

Sjømatnæringen klarte seg godt til tross for pandemien

Sjømatnæringen og den spesialiserte leverandørindustrien klarte seg godt gjennom første fase av pandemien. Den totale verdiskapingen i sjømatnæringen var på 59 milliarder kroner i 2020. Dette er en nedgang fra 2019, men næringen økte samtidig med 2.000 ansatte. Inkluderes ringvirkninger, legger sjømatnæringen grunnlag for 93.600 arbeidsplasser.

Forrige 1 … 15 16 17 18 19 20 21 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie