Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Sjømatnæringen vokser i Troms og Finnmark

Fra 2003 til 2020 har fangstverdien i fiskerinæringen økt fra 1,6 til 5,2 milliarder kroner. Det er spesielt etter 2013 økningen har kommet. Oppdrettsnæringen har på sin side omsatt for mellom 13,5 og 15,5 milliarder årlig i Troms og Finnmark de siste fem årene.

Dette vet forskerne om jod i tang og tare

Tang og tare kan inneholde mye jod. Men hvor mye blir tatt opp i kroppen vår? Og hvor mye forsvinner når det tilberedes som mat? Det ville forskere finne ut av.

Kokkene ønsker å servere den gode historien sammen med oppdrettstorsken

Kjøkkensjefer i Tromsø vender tommelen opp for kvalitet og smak på oppdrettstorsk. Men de vil heller servere vill torsk i restaurantene sine.

Testet ut pelagisk trål for villfangst av torsk

Kan pelagisk trål brukes til fangst av torsk for levendelagring? Sammen med kystbåtrederiet Asbjørn Selsbane og Havforskningsinstituttet har Nofima vært på tokt for å finne svar.

Laksefôr er så smått i omstilling

Produsenter av norsk laksefôr har begynt å ta i bruk helt nye ingredienser, viser rapport om forråvarer til laks og ørret.

Molekylvekt er en nøkkel til god proteinkvalitet

Jevn kvalitet er nøkkelen til gode produkter. Ved å bestemme molekylvekten og dermed størrelsen på proteinene, kan Nofima-forskere karakterisere og kontrollere proteinkvaliteten.

Unge voksne ønsker inspirasjon til å spise mer sjømat

Viktig melding til norske sjømatprodusenter: Unge voksne er motiverte til å spise mer av den sunne sjømaten. Men de trenger inspirasjon for å komme i gang!

Bærekraft viktig innovasjonsdriver for matindustrien

Den store økningen i plantebasert mat tyder på at matprodusentene prioriterer bærekraftige produkter og ingredienser når de skal fornye produktsortimentet sitt, mener innovasjonsforsker Sveinung Grimsby.

Mye å spare med målrettet UV-lys

Ultrafiolett lys kan drepe 99,9 prosent av bakterier og virus i inntaksvann til oppdrettsanlegg. Men hvor store doser er nødvendig?

Døde bakterier i fisketarmen kan stamme fra fôret

I tarmen til dyr er det et yrende liv med bakterier, såkalt tarmflora, som spiller inn på fordøyelsen og helsen til dyret. Å studere tarmfloraen er derfor en interessant del av forskningen på fôr til dyr, også til oppdrettsfisk. Men nå kaster norsk forskning, publisert i et Nature-tidsskrift, nytt lys over kvaliteten på studiene.

Forrige 1 … 13 14 15 16 17 18 19 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie