Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Eldre trenger proteinrik kost, mørere kjøtt kan være løsningen

Mange eldre sliter med å tygge kjøtt, fordi det kan være seigt og tørt. Samtidig kan kjøttet bidra med viktige proteiner. Hjemme kan du banke ut kjøttet for å få det mørere og saftigere. Industrien kan bruke mekanisk bearbeiding.

Stor torsk mest utsatt for skader i snurrevadfiske

Etter omfattende forsøk med fangster fra ulike fartøy, er forskerne ikke i tvil: Torsk over åtte kilo som fiskes med snurrevad, er mere utsatt for fangstskader som gir dårligere kvalitet.

Vanlige og farlige bakterier er ikke like

De listeria-bakteriene som er i maten, er som regel ikke de samme listeria-bakteriene som gjør deg syk. Nå har forskerne funnet forskjellene mellom de vanligste og de farligste bakteriene.

Sterk vekst i sjømatnæringen

Sjømatnæringen opplevde en sterk vekst i fjor. Antall sysselsatte økte året før med hele 13.000 personer til 105.900 sysselsatte som direkte og indirekte jobber i næringen. Inkludert ringvirkningene var verdiskapingen på 120 milliarder kroner, og skatteeffekten utgjorde 34 milliarder kroner.

Norske, naturlige og næringsrike vegetarprodukter

Fagfolk fra Nofima og matindustrien har sammen utviklet smakfulle vegetarprototyper med høy ernæringskvalitet basert på helnorske planteråvarer. Prototypene kan utgjøre basene til en rekke ulike plantebaserte produkter og måltider.

Følsom nese for giftig gass

For laks er gassen hydrogensulfid (H2S) en akutt dødelig fare i anlegg med resirkulert sjøvann. Nå har forskerne funnet hvor følsom fisken faktisk er for gassen.

Norsk tyttebær bør utnyttes bedre, og mulighetene finnes

Nofima-forskere har studert tyttebær fra flere steder i Norge i tre år, for å undersøke om det er forskjeller i nivåene av innholdsstoffene. De har konsentrert seg spesielt om de sunne polyfenolene. Det viser seg at det er noe forskjeller, basert på både klima og skogsforhold der bærene vokser. Det har mer å si hvor modne bærene er, enn hvor de har vokst.

Forskere har utviklet helsetest for smolt

Laks som skal omstille seg fra et liv i ferskvann til et liv i saltvann, trenger et robust immunforsvar for å klare overgangen. Nå har Nofima-forskere utviklet en test som måler immunstatus til laksesmolten.

Ny prosessering kan gjøre maten mer bærekraftig

Skal vi bremse klimaendringene, må matproduksjon gjøres mer bærekraftig. I forskningen foregår et intenst arbeid med å finne gode løsninger for både industri, forbrukere og klode. Ny forskning viser at prosesseringsteknologier kan spille en viktig rolle i omstillingen til en mer klimavennlig matproduksjon.

Nyttig veileder for markeds­kommunikasjon

Markedsforskere har utviklet en veileder for matprodusenter som skal selge produkter som er behandlet med nye prosesseringsteknologier.

Forrige 1 … 11 12 13 14 15 16 17 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie