Viktige proteiner skal spises. Industrien bruker restråstoff fra kylling og kalkun til å produsere et næringsrikt proteinpulver. Nå hjelper fagfolkene til med at mer blir til god mat.
Nofima-forskere har undersøkt hvordan ni store norske matbedrifter jobber for å sikre bærekraftig mat. Alle ni er i gang med tiltak som gir oss mer miljøvennlig og sunnere mat.
Det er liten eller ingen prisdifferanse i førstehåndsmarkedet for MSC-sertifisert torsk. Det viser en kartlegging gjort på oppdrag fra FHF.
For å kunne utnytte råstoff, også restråstoff best mulig, er det nødvendig å forstå hvordan råvaresammensetning, prosessering og produktkvalitet henger sammen.
Villaksen tåler gyro-parasitten bedre og bedre for hver generasjon. Men det må til målrettet avl hvis laksen skal kunne klare seg i smittede elver om ikke altfor mange år.
I Nofima har vi utviklet metoder for raskt å kunne måle fettsyrene EPA og DHA i laksefileter.
Svaret på mørke flekker kan ligge nærmere selve flekken enn man hittil har trodd. Nærmere bestemt i ribbeina.
Mange eldre sliter med å tygge kjøtt, fordi det kan være seigt og tørt. Samtidig kan kjøttet bidra med viktige proteiner. Hjemme kan du banke ut kjøttet for å få det mørere og saftigere. Industrien kan bruke mekanisk bearbeiding.
Etter omfattende forsøk med fangster fra ulike fartøy, er forskerne ikke i tvil: Torsk over åtte kilo som fiskes med snurrevad, er mere utsatt for fangstskader som gir dårligere kvalitet.
De listeria-bakteriene som er i maten, er som regel ikke de samme listeria-bakteriene som gjør deg syk. Nå har forskerne funnet forskjellene mellom de vanligste og de farligste bakteriene.