Her er håndbøkene du trenger for å holde krabbe og fisk i live etter fangst.

Sist oppdatert

Håndbok levendelagring av kongekrabbe

Kongekrabbe
Kongekrabbe. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Nofima

handbokkongekrabbe.nofima.no

Håndbok levendelagring av snøkrabbe

Snøkrabbe
Snøkrabbe. Foto: Lidunn Mosaker Boge / Nofima

handboksnokrabbe.nofima.no

Håndbok levendelagring av fisk

Torsken legger seg på bunnen av merda for å komme seg etter fangst og flytting. Etter noen timer er den restituert og begynner å svømme omkring.
Torsk i restitusjonsmerd. Foto: Tor Evensen/Nofima

handboklevendelagring.nofima.no

Både villfanget fisk og krabbe kan holdes levende etter fangst, når det gjøres skånsomt og på dyrenes premisser. Dette er relativt nye måter å fiske på i Norge.

Levendelagring kan være hensiktsmessig både for å bedre kvaliteten og verdien på produktene. Det kan også dempe sesongvariasjonene for fersk sjømat.

Men for å lykkes med denne måten å fiske på, må det gjøres etter alle kunstens regler – og disse finner du i de digitale håndbøkene over. Du kan du også laste dem ned som pdf-dokument.

Det er forskning fra Nofima, Havforskningsinstituttet og Sintef, i samarbeid med yrkesfiskere og industriaktører, som danner grunnlaget for beste praksis som gis i håndbøkene.

Håndbøkene er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.

Kontaktpersoner

For kongekrabbe og snøkrabbe: Sten Siikavuopio. For fisk: Sjurdur Joensen.

Secret Link