Produktevaluering og smaksbedømming – bli bedre kjent med smak og kvalitet på eget produkt

Deltagelse i produktkonkurranser som NM eller måltidskonkurransen Det Norske Måltid gir verdifull tilbakemelding til deg som produsent. En ekstern vurdering av produktegenskaper, kvalitet og smak er et nyttig redskap i videre produktutvikling og markedsarbeid.
Dato
11. nov 2025
Tid
10:00 - 15:00
Sted
Nofima As, Osloveien 1, 1430 Ås
Pris
Kr 3500,- pr. deltagerbedrift (inntil to personer fra hver bedrift) inkl. moms. Prisen inkluderer lunsj, kursmateriell. Hver bedrift kan ta med inntil to produkter for vurdering
- Dette arrangementet setter søkelys på produkters sensoriske egenskap (smak, lukt, farge, konsistens) og vurdering opp mot kriteriene i matkonkurranser.
- Du blir bedre kjent med dine egne produkter og få en en-til-en diskusjon med en fagekspert som har erfaring som dommer i ulike konkurranser. Du vil også selv være med på bedømmingen og lære hvordan et profesjonelt dommerpanel jobber og vurderer et produkt.
- Du vil få et sett med beskrivende ord for ditt produkt og innsikt i hvordan dette kan brukes i produktutvikling eller markedsarbeid.
Arrangementet passer for deg som ønsker å lære mer om smaks- og kvalitetsbedømming og kriterier for å nå opp i ulike matkonkurranser.
Ta med 1-2 produkter som du ønsker å få vurdert! Produkter må være spiseklare (og ikke kreve oppvarming eller annen tilbereding).
Du lærer av produktekspertene
- Tom Chr. Johannessen – hoveddommer i NM i kjøtt mm.
- Mats Carlehøg – juryleder og dommer i NM i drikke (alle kategorier), SM i Mathantverk mm.
- Cecilia M. Kippe – dommer i NM i drikke, NM i honning mm.
Mål med kurset
Målet med kurset er å gi deltakerne en dypere forståelse av kvalitet og smak gjennom å bedømme egne produkter i et mer objektivt perspektiv. Få tips og tilbakemeldinger som kan inspirere til videre produktutvikling og deltagelse i matkonkurranser.
Målgruppe
Lokalmatprodusenter med fortrinnsvis kjøttprodukter, produkter av frukt/bær/grønnsaker eller drikke (< 10 årsverk). Andre produktkategorier kan også melde seg på, men blir vurdert av de samme fagpersonene som er involvert i arrangementet. Kurset egner seg for produsenter som har lyst til å bli bedre kjent med sine produkter, egenskaper og utviklingsmuligheter.
Påmelding og praktisk info
Bindende påmelding innen 31. oktober 2025.
Arrangementet gjennomføres i regi av Kompetansenettverk lokalmat Øst, i samarbeid med matforskningsinstituttet Nofima på Ås.
For de som trenger overnatting i forbindelse med kurset anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no Nofima har gratis parkering for gjester.
Kontaktpersoner