I samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg, ystefaglig rådgiver og lærer ved Sogn Jord- og Hagebruksskole (SJH), inviterer vi til kurs om produksjon av mykost.

Dato

15. sep 2025
17. sep 2025

Tid

10:00 - 12:00

Sted

Meierilokalene, NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås

Pris

Kr 3990,- pr. person inkl. moms. Prisen inkluderer lunsj alle tre dagene, middag én kveld og kursmateriell.

Sist oppdatert

Kurset passer for deg som har noe ysteerfaring, men som ønsker å lære mer om produksjon av camembert og modnet kremost.

Kursinnhold

Kurset vil kombinere både teoretisk undervisning og praktiske øvelser i meieriet ved NMBU. Vi skal produsere camembert av kumelk og modnet kremost av geitemelk.

Tema dag 1:

  • Syrning av geitemelk til kremost (i meieriet)
  • Trygg mat / hygiene / regelverk
  • Fordeler/ulemper ved bruk av pasteurisert/upasteurisert melk
  • Teori løpefelt ost
  • Teori kremost

Tema dag 2:

  • Ysting i meieriet
  • Teori om camembertproduksjon

Tema dag 3:

  • Fullføre produksjonen av kremosten som vi startet på dag 1
  • Salting
  • Sensorisk vurdering av ulike oster på markedet

Mål med kurset

Målet med kurset er å gi deltakerne en dypere forståelse av produksjonen av mykoster.

Målgruppe

Ysterier som foredler lokal melk (< 10 årsverk). Kurset egner som for produsenter som har noe ysteerfaring.

Påmelding og praktisk info

Bindende påmelding innen 2. september 2025.

Tidsskjema for aktuelle dager er som følger:

Dag 1, kl. 10:00-17:00 (ca.)

Dag 2, kl. 08:30-17:00 (ca.) + middag

Dag 3, kl. 08:30-12:00 (ca.) Med forbehold om endringer.

Kurset om produksjon av mykost holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst, i samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg ved Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH).

Informasjon om reisealternativer og parkering finner du her: https://www.nmbu.no/om/kontakt-oss For de som trenger overnatting i forbindelse med kurset anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Kontaktpersoner

Ellen Skuterud, ellen.skuterud@nmbu.no og Cecilia M. Kippe, cecilia.kippe@nofima.no