Kurs om produksjon av mykost av ku- og geitemelk

I samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg, ystefaglig rådgiver og lærer ved Sogn Jord- og Hagebruksskole (SJH), inviterer vi til kurs om produksjon av mykost.
Dato
15. sep 2025
17. sep 2025
Tid
10:00 - 12:00
Sted
Meierilokalene, NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås
Pris
Kr 3990,- pr. person inkl. moms. Prisen inkluderer lunsj alle tre dagene, middag én kveld og kursmateriell.
Kurset passer for deg som har noe ysteerfaring, men som ønsker å lære mer om produksjon av camembert og modnet kremost.
Kursinnhold
Kurset vil kombinere både teoretisk undervisning og praktiske øvelser i meieriet ved NMBU. Vi skal produsere camembert av kumelk og modnet kremost av geitemelk.
Tema dag 1:
- Syrning av geitemelk til kremost (i meieriet)
- Trygg mat / hygiene / regelverk
- Fordeler/ulemper ved bruk av pasteurisert/upasteurisert melk
- Teori løpefelt ost
- Teori kremost
Tema dag 2:
- Ysting i meieriet
- Teori om camembertproduksjon
Tema dag 3:
- Fullføre produksjonen av kremosten som vi startet på dag 1
- Salting
- Sensorisk vurdering av ulike oster på markedet
Mål med kurset
Målet med kurset er å gi deltakerne en dypere forståelse av produksjonen av mykoster.
Målgruppe
Ysterier som foredler lokal melk (< 10 årsverk). Kurset egner som for produsenter som har noe ysteerfaring.
Påmelding og praktisk info
Bindende påmelding innen 2. september 2025.
Tidsskjema for aktuelle dager er som følger:
Dag 1, kl. 10:00-17:00 (ca.)
Dag 2, kl. 08:30-17:00 (ca.) + middag
Dag 3, kl. 08:30-12:00 (ca.) Med forbehold om endringer.
Kurset om produksjon av mykost holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst, i samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg ved Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH).
Informasjon om reisealternativer og parkering finner du her: https://www.nmbu.no/om/kontakt-oss For de som trenger overnatting i forbindelse med kurset anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no
Kontaktpersoner
Ellen Skuterud, ellen.skuterud@nmbu.no og Cecilia M. Kippe, cecilia.kippe@nofima.no