Måltidene i helgene er ofte forbundet med kos og usunn mat. Ved å gjøre små justeringer kan barnefamilier også kose seg i hverdagen med god samvittighet.

Sist oppdatert

Publisert

  Siril Alm

I en studie ved Nofima der 12 norske barnefamilier ble intervjuet om middagsmat, kom det frem hvor viktig det var å kose seg i helgene. Familiene levde travle liv der det var liten tid til å lage og spise middag sammen på hverdagene. I helgene var det viktig at de fikk tid til hverandre og til å nyte middagen i ro og mak.

Både foreldre og barn fortalte at de ofte koste seg i helgene med såkalt «kosemat». Kosemat kunne være taco, pannekaker, hjemlaget pizza, hamburger og lasagne. Disse rettene inneholdt som regel ingredienser som befolkningen er anbefalt å spise mindre av, slik som kjøttdeig og ost.

Fotograferte middagen

I en uke fotograferte andreklassingene middagsmåltidene som de spiste hjemme. Bildene ble så brukt som dokumentasjon for hvilken middagsmat familiene spiste.

Ingen av familiene spiste sjømat til middag i helgene, og foruten den vanlige fredagstacoen var det lite grønnsaker på middagstallerkene. Dette er i tråd med nasjonale statistikker som viser at nordmenn bør spise mer grønnsaker og fisk.

Foreldrene som ble intervjuet fortalte at barna som regel fikk velge fritt hva de skulle ha til middag en av helgedagene. På fredagene fikk barna ofte være med å kutte grønnsaker til tacoen og dekke på bordet. De fleste barna fortalte at taco var en av favorittrettene og at de likte å få være med i matlagingen.

En rekke studier viser at barn som får være med å tilberede mat sammen med de voksne som regel blir mer innstilt på å spise maten som serveres. Det samme gjelder dersom barna får lov til å velge maten. Å skape en hyggelig stemning rundt middagsbordet der man tar seg tid til å prate sammen, kan gi positive matopplevelser og øke matpreferanser.

La barna delta i matlaging

Funnene fra Nofima-studien kan derfor bidra med kunnskap om hvordan man kan forbedre barns kosthold.

For å få mer kos i hverdagen kan barn i større grad ta del i mattilberedningen ved å være med på å bestemme innkjøpene, hente maten ut av kjøleskapet, røre i gryter og dekke på bord.

Foreldrene kan styre barnas valg ved å la de velge mellom begrensede sunne alternativer som for eksempel mellom brokkoli eller blomkål. Foreldrene kan forsøke å prioritere mer tid til mattilberedelse og samvær rundt middagsbordet på ukedagene.

Mat som ansees som kosemat kan med enkle justeringer gjøres sunnere. For eksempel ved å bruke mer fullkornsprodukter og erstatte kjøtt med fisk. Det går for eksempel an å bruke laks i tacoen i stedet for kjøttdeig, og erstatte hamburgeren med fiskekarbonade.

Grønnsaker kan serveres i ulike skåler slik man ofte gjør med taco, så kan barna kan velge hvilke grønnsaker de vil spise. Ved å ta med seg elementer av helgekos inn i hverdagen, kan man legge til rette for utvikling av sunne matpreferanser hos barn.

Kontaktperson

Forskningsområder

Forbrukerinnsikt