Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten

Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.

Nærmer seg løsningen på griseriet fra fisketransport på norske veier

Smeltevann fra lastebil-transport av fersk fisk, trenger ikke lenger forurense norske veier. Nofima, SINTEF og NTNU har kartlagt erfaringer fra Færøyene og Island og forslått løsninger.

Rapport: Mangler helhetsgrep i miljøvurdering

Myndighetene har problemer med å vurdere hvordan ulike næringer og aktiviteter samlet påvirker naturen. Det viser en ny rapport fra forskningsinstituttet Nofima og Framsenteret.

Nytt fôr for kongekrabbe fungerer

Kongekrabben griser som en to-åring ved matbordet når den spiser. Masse verdifullt fôr går til spille når små krabber skal fôres opp til slaktevekt. Nofimas forskere tok derfor jobben med å skape et fôr som både dekker krabbens ernæringsbehov og reduserer fôrspill.

Laksens kjønnsmodning kan begrenses med lys og fôr

Kan man bruke lys og fôr til å styre laksens kjønnsmodning? Det har Vetle Skjold undersøkt i sitt doktorgradsarbeid ved Nofima. Hans forskning kan bidra til bedre dyrevelferd i lakseoppdrett og til å løse et av næringens problemer.

Hyperspektralt kamera kan måle leververdier hos oppdrettsfisk

En ny metode for å måle fett i fiskelever kan legge til rette for riktig ernæring og bedre helse hos oppdrettsfisk.

Hermetikk holder seg i årevis – men spis likevel opp, og etterfyll beredskapslageret med jevne mellomrom

Har hermetikk uendelig holdbarhet? Og hva er forskjellen på tradisjonell hermetikk på metallbokser sammenlignet med hermetikk i kartong eller på glass? Spørsmålene er mange når det norske folk skal bygge opp sine private beredskapslager for krise og krig.

Nye metoder kan gi mer flyndre på norske middagsbord 

Langs norskekysten finnes det store mengder flyndre som nesten ingen fisker. Forskere har funnet ut hvordan fiskerne kan fange flyndre på en bedre måte, og hvordan den kan lagres levende for bedre kvalitet og jevnere leveranser.

Produksjon av trygg rakfisk: slik kan Listeria unngås

Forskere har funnet effektive måter å stoppe veksten av Listeria i rakfisk. En spesiell bakteriekultur hemmer den sykdomsframkallende bakterien Listeria, uten at det går ut over smaken.

Teknologiutvikling bør være på fiskens premisser

Nye teknologier og metoder som tas i bruk skal ikke være til skade for fiskens ve og vel. Men hvordan sikrer man det? Det skal forskere finne ut av i prosjektet VELDOK. – Vi har allerede fått noen innspill fra næringen og ønsker flere, sier prosjektleder René Alvestad.

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 … 47 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie