Det er liten eller ingen prisdifferanse i førstehåndsmarkedet for MSC-sertifisert torsk. Det viser en kartlegging gjort på oppdrag fra FHF.
For å kunne utnytte råstoff, også restråstoff best mulig, er det nødvendig å forstå hvordan råvaresammensetning, prosessering og produktkvalitet henger sammen.
Viktige proteiner skal spises. Industrien bruker restråstoff fra kylling og kalkun til å produsere et næringsrikt proteinpulver. Nå hjelper fagfolkene til med at mer blir til god mat.
Nofima-forskere har undersøkt hvordan ni store norske matbedrifter jobber for å sikre bærekraftig mat. Alle ni er i gang med tiltak som gir oss mer miljøvennlig og sunnere mat.
Kyllingfiletene holder seg gode lenger når de pakkes i CO₂-gass. Gassen får noen bakterier til å vokse dårligere, mens andre gir mindre vond smak og lukt.
Fiskeflåten må være tilpasset bestandsutviklingen, oppnå en lønnsomhet som gir rimelig avkastning på kapitalen og gir en konkurransedyktig avlønning av mannskapet. Økt kunnskap om kapasitetsutviklingen i fiskeflåten er derfor viktig i myndighetenes arbeid med rammevilkår for fiskeflåte.
Forskere har konstruert en datamodell som simulerer hvordan lakselus utvikler resistens mot lusemidler som anvendes i lakseoppdrettsanlegg i Sør-Norge. Funnene deres viser at oppdrettsregioner med høy tetthet er «hotspots» for resistensutvikling hos lus.
Nofima-forskere har undersøkt effektene av ulik kapasitet for oppsamling/absorbsjon av væske i forpakninger med fersk kyllingfilet. Det viser seg at filetene slipper mer kjøttsaft når væskeabsorbentene har stor oppsamlingskapasitet.
Villaksen tåler gyro-parasitten bedre og bedre for hver generasjon. Men det må til målrettet avl hvis laksen skal kunne klare seg i smittede elver om ikke altfor mange år.
I Nofima har vi utviklet metoder for raskt å kunne måle fettsyrene EPA og DHA i laksefileter.