Modning og lagring av tørrfisk -Sesongen 2007
Publikasjonsdetaljer
Utgiver : Nofima AS
Internasjonale standardnummer
:
Trykt
:
978-82-7251-729-7
Publikasjonstype : Nofimas rapportserie
Serier : Nofima rapportserie 42/2009
År : 2009
Lenker
:
ARKIV
:
http://hdl.handle.net/11250/25...
Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.
Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no
Sammendrag
Tørrfiskproduksjon er en foredlingsprosess hvor klimatiske forhold påvirker produktets egenskaper sterkt. Rapporten gir en gjennomgang av forsøkene som ble gjort sesongen 2007, med sammenligning av sesongen 2006. Målingene viser at fisken kan eksponeres for høye temperaturer som følge av solstråling. Videre tyder resultatene på at kvalitetsproblemet mucoso øker når fisken tørker langsomt, og at mikroklimaet ved hjellene kan medføre at fisken får ulik temperatureksponering i samme hjell. Som for sesongen 2006 er det vist at mesteparten av vannet er fjernet etter de fire første ukene. Imidlertid har fiskekjøttet rett bak ryggbeinet omtrent uendret vanninnhold selv etter fire uker. Det er først etter fem uker at vanninnholdet begynte å synke i kjernen. Best kvalitet er oppnådd på fisk som tørker raskt etter henging, og hvor høye temperaturer i slutten av sesongen er unngått. Det er også gjort forsøk med ulik hengeretning på fisken. Det synes fordelaktig å henge fisken med ryggen mot sør fordi fisken blir jevnt bleket.