Tester automatisk fjerning av kveis med vannskjæring og robotteknologi
Forskere og teknologibedrifter jobber sammen for å fjerne kveis fra hvitfisk. Selv om den høyst uappetittlige parasitten ikke er farlig, vil ingen ha den i fiskefileten sin.
– Det spennende prosjektet for å automatisere fjerning av kveis, kalt Kveis-Trim, har som mål å gjøre fiskeindustrien mer effektiv og lønnsom, sier seniorforsker Karsten Heia i Nofima.
Han leder Kveis-Trim-prosjektet, som er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.
– I dette prosjektet gjennomfører vi en mulighetsstudie for å evaluere ulike relevante teknologier for fjerning av kveis, sier Heia.
Dagens metode er tidkrevende og lite effektiv
Prosjektet er resultat av et ønske fra hvitfisknæringen om å se på hvordan teknologi kan benyttes til automatisk fjerning av kveis. NMBU, Maritech, Marel og Lerøy Norway SeaFoods jobber sammen med Nofima for å finne løsninger.
Dagens manuelle metode for å fjerne kveis i fiskefilet er både tidkrevende og lite effektiv. Vanligvis plasseres hver filet på et lysbord hvor trimmere manuelt fjerner parasittene, med kniv.
– Dette fører ofte til unødvendig tap av fiskekjøtt, slår Nofima-forskeren fast.
To innovative løsninger
Nofima sammen med Maritech har allerede utviklet en metode for å påvise kveis i fiskefilet, ved bruk av Maritech Eye. Maritech Eye er ny teknologi som gjør det mulig å sjekke kvaliteten på fisken ved å skanne den ved hjelp av synlig og infrarødt lys. Nå skal altså denne teknologien kombineres med enda en nyvinning, for å fjerne kveisen i samme operasjon som den blir oppdaget.
– Prosjektet Kveis-Trim utforsker to innovative løsninger for å automatisere fjerning av kveis; vannskjærer fra Marel og en robotløsning som utvikles av NMBU. Disse teknologiene blir testet for å se hvor effektive de er, hvor mye fiskekjøtt de sparer, og om de kan integreres i eksisterende produksjonslinjer, forklarer Karsten Heia.
Marels FleXicut brukes allerede til å fjerne bein i hvitfisk og kutte torskefileter i ulike porsjoner. Nå kan den tilpasses for også å fjerne kveis. Systemet bruker vannstråler for å kutte gjennom fisken og dele den inn i forskjellige deler.
– De delene av fileten som inneholder kveis, vil bli sortert ut i en egen produktflyt for videre behandling, som for eksempel manuell trimming eller frysing. Dette sikrer at bare de rene filetdelene går videre i produksjonslinjen. Det fører til økt effektivitet og reduserer svinn, sier Heia.
NMBU er i gang med å utvikle en løsning basert på robotarmer utstyrt med spesialverktøy for å fjerne parasittene.
– Disse robotene vil bruke data fra Maritech Eye for å lokalisere og fjerne parasittene med høy presisjon. Systemet vil bli testet for å sikre at det kan operere effektivt på et bevegelig samlebånd, sier Heia.
Viktig skritt mot mer effektiv og lønnsom fiskeindustri
Ifølge forskeren kan kostnader reduseres og produktutbytte økes ved å automatisere fjerning av kveis. Dette mener han vil gi økonomiske fordeler for både teknologiutviklere og fiskeprodusenter. På lang sikt kan teknologien også tilpasses for andre fiskearter, noe som ytterligere øker dens verdi.
– Kveis-Trim-prosjektet representerer et viktig skritt mot en mer effektiv og lønnsom fiskeindustri. Ved å kombinere avansert avbildningsteknologi med innovative automatiseringsløsninger, håper prosjektet å sette en ny standard for kvalitet og effektivitet i fiskeproduksjon, sier Karsten Heia.
Fakta om kveis
- Kveis er samlebetegnelsen på en type parasitter man kan finne i villfisk fra sjøen.
- Kveis er en type rundorm som vanligvis setter seg på fiskens innvoller. Av og til vil de også kunne gå inn i fiskekjøttet, og da kan kveis utgjøre en viss helsefare i form av for eksempel magesmerter, kvalme og hudutslett, for mennesker som spiser fisken. Dette er imidlertid svært sjeldent.
- Kveis dør ved steking, koking, tørking, sterk salting eller frysing. Det er derfor krav i Norge om at villfanget fisk som skal spises rå eller nesten rå skal fryses før konsum.
Kilde: Mattilsynet og Veterinærinstituttet.
Kontaktperson
Forskningsområder
Kvalitet og målemetoder
Filer og Lenker